Do Středomoří se vrací extrémní teploty. Oblíbená letoviska můžou ohrozit požáry

Teploty ve Středomoří budou opět atakovat 40 stupňů Celsia ve stínu, varují meteorologové. Dopadů nové vlny veder se obávají v Chorvatsku, Řecku, Itálii i Španělsku. V ohrožení mohou být i některá letoviska.

Už v pondělí vystoupala rtuť teploměru v Chorvatsku ke 36 stupňům Celsia, v dalších dnech by se ale podle tamních meteorologů měla dostat až ke čtyřicítce. Varování před extrémními teplotami platí od úterý do pátku, a to jak pro okolí města Rijeky, tak pro oblast u turisty oblíbeného Dubrovníku, od středy pak výstraha platí také pro Knin a Split, informoval portál Dnevnik.

Lidé by podle odborníků v takových teplotách neměli vycházet ven. Pokud na sluníčko přeci jen musí, měli by se chránit opalovacím krémem a čepicí a vypít dostatečné množství vody.

[chooze:article;value:518490]

"Od začátku těchto intenzivních veder nám občané opakovaně volají, že člověk v jejich blízkosti zkolaboval. Takovouto osobu je třeba odvést do stínu, dát jí doušek vody, trochu si s ní promluvit, jestli je v pořádku," dodává tamní lékař Jakov Aranza.

Před extrémními teplotami okolo 40 stupňů Celsia varují meteorologové také ve Španělsku. Podle britského webu Echo půjde o už čtvrtou vlnu veder, která zemi na Pyrenejském poloostrově letos zasáhne. Nejtepleji má být v okolí měst Cádiz, Córdoba, Huelva and Sevilla. V platnosti je také varování před požáry, a to pro Baleárské ostrovy, Mallorku a Menorku.

Na Kanárských ostrovech pak už hoří. "Požáry v severní a střední části Tenerife se stále nedaří dostat pod kontrolu. Ačkoliv jsou aktuální klimatické podmínky příznivější, než tomu bylo v minulých dnech, a hašení požáru intenzivně pokračuje, situace se stále nedá považovat za stabilizovanou," tvrdí české velvyslanectví v Madridu.

[chooze:article;value:518150]

S následky horka bojuje také Itálie. Například vzduch v okolí všech ledovců v zemi je v současné době podle agentury ANSA nad bodem mrazu. Mrznout totiž začíná až v rekordní výšce 5 328 metrů nad mořem, tedy o asi 500 metrů výše, než se nachází nejvyšší vrchol Alp Mont Blanc.

Podle portálu Euronews je letošní rok pro Italy druhým nejteplejším od roku 1800. A extrémní jsou také další dopady počasí. Tamní vědci totiž letos zaznamenali průměrně 11 jeho extrémních projevů denně – od povodní přes sucha až po rozsáhlé požáry.

Právě požáry nadále trápí i Řecko, a to především v centrální a severovýchodní části. V Bojótii, asi 100 km severozápadně od Athén, musely podle webu Ekathimerini úřady evakuovat před plameny dvě vesnice. Plameny zuří také v blízkosti hranic s Tureckem u města Alexandroupolis.

V červenci byla největší horka v historii měření. Je to projev oteplování, říká klimatolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.