Moderní bydlení

Do Středomoří se vrací extrémní teploty. Oblíbená letoviska můžou ohrozit požáry

Teploty ve Středomoří budou opět atakovat 40 stupňů Celsia ve stínu, varují meteorologové. Dopadů nové vlny veder se obávají v Chorvatsku, Řecku, Itálii i Španělsku. V ohrožení mohou být i některá letoviska.

Už v pondělí vystoupala rtuť teploměru v Chorvatsku ke 36 stupňům Celsia, v dalších dnech by se ale podle tamních meteorologů měla dostat až ke čtyřicítce. Varování před extrémními teplotami platí od úterý do pátku, a to jak pro okolí města Rijeky, tak pro oblast u turisty oblíbeného Dubrovníku, od středy pak výstraha platí také pro Knin a Split, informoval portál Dnevnik.

Lidé by podle odborníků v takových teplotách neměli vycházet ven. Pokud na sluníčko přeci jen musí, měli by se chránit opalovacím krémem a čepicí a vypít dostatečné množství vody.

[chooze:article;value:518490]

"Od začátku těchto intenzivních veder nám občané opakovaně volají, že člověk v jejich blízkosti zkolaboval. Takovouto osobu je třeba odvést do stínu, dát jí doušek vody, trochu si s ní promluvit, jestli je v pořádku," dodává tamní lékař Jakov Aranza.

Před extrémními teplotami okolo 40 stupňů Celsia varují meteorologové také ve Španělsku. Podle britského webu Echo půjde o už čtvrtou vlnu veder, která zemi na Pyrenejském poloostrově letos zasáhne. Nejtepleji má být v okolí měst Cádiz, Córdoba, Huelva and Sevilla. V platnosti je také varování před požáry, a to pro Baleárské ostrovy, Mallorku a Menorku.

Na Kanárských ostrovech pak už hoří. "Požáry v severní a střední části Tenerife se stále nedaří dostat pod kontrolu. Ačkoliv jsou aktuální klimatické podmínky příznivější, než tomu bylo v minulých dnech, a hašení požáru intenzivně pokračuje, situace se stále nedá považovat za stabilizovanou," tvrdí české velvyslanectví v Madridu.

[chooze:article;value:518150]

S následky horka bojuje také Itálie. Například vzduch v okolí všech ledovců v zemi je v současné době podle agentury ANSA nad bodem mrazu. Mrznout totiž začíná až v rekordní výšce 5 328 metrů nad mořem, tedy o asi 500 metrů výše, než se nachází nejvyšší vrchol Alp Mont Blanc.

Podle portálu Euronews je letošní rok pro Italy druhým nejteplejším od roku 1800. A extrémní jsou také další dopady počasí. Tamní vědci totiž letos zaznamenali průměrně 11 jeho extrémních projevů denně – od povodní přes sucha až po rozsáhlé požáry.

Právě požáry nadále trápí i Řecko, a to především v centrální a severovýchodní části. V Bojótii, asi 100 km severozápadně od Athén, musely podle webu Ekathimerini úřady evakuovat před plameny dvě vesnice. Plameny zuří také v blízkosti hranic s Tureckem u města Alexandroupolis.

V červenci byla největší horka v historii měření. Je to projev oteplování, říká klimatolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.