Do Švýcarska se sjeli světoví lídři. Jednat budou o míru na Ukrajině

Ve švýcarském letovisku Bürgenstock začalo v sobotu dvoudenní jednání světových lídrů. Na schůzi, kterou pořádá Švýcarsko a Ukrajina, budou jednat o plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na ukončení války, která trvá už dva a půl roku.

Českou republiku na summitu reprezentuje prezident Petr Pavel. Je tak jednou z 57 hlav států, které se jednání účastní. Dalších 29 zemí poslalo na jednání své ministry či velvyslance a další státy a organizace, jako je například Brazílie nebo Vatikán, se účastní na pozorovatelské úrovni.

[chooze:article;value:559627]

Petr ​Pavel si od summitu slibuje mnohé, nečeká však zázraky. "Je to první možnost, jak se na co největší platformě bavit o podmínkách dosažení trvalého a spravedlivého míru na Ukrajině. Určitě nebude dosaženo dohody, jak mír nastolit. Takovou ambici ani nemá," řekl před svým odletem Pavel.

Spojené státy, které jsou největším spojencem Ukrajiny, bude na summitu reprezentovat viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta také oznámila nový balíček pomoci v hodnotě přes 34 miliard korun, uvedla agentura AP. Peníze mají jít především na opravu poškozené energetické infrastruktury a pomoc uprchlíkům.

Ukrajina se na summit snažila dostat co nejvíce států, aby vyvinula tlak na Rusko při jednáních o mír. Rusko samotné však na jednání nepozvala. Kvůli tomu se účastnit nebude také Čína, pro kterou byla přítomnost Ruska na summitu jednou z podmínek, uvedla BBC.

Prezidenti Biden a Zelenskyj se dohodli na deseti letech spolupráce. Trump by to mohl lehce zrušit, míní analytik (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.