Do války na Ukrajině se chce rázně vložit Čína. Máme mírový plán, prohlásil Peking

Do snah o ukončení války na Ukrajině se před několika dny vložil nový hráč. O uklidnění situace ve východní Evropě projevila zájem také Čína. Její přední diplomat Wang I v závěru své evropské cesty navštívil i Moskvu s návrhem mírové dohody.

Wang se má ve středu sejít i s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, píše portál CNN. Následně se sešel také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. S hlavou ruské Rady bezpečnosti Nikolajem Patruševem se Wang už v úterý dohodl na společném postupu obou zemí, které údajně plánují opustit "mentalitu studené války".

[chooze:article;value:491238]

V průběhu Wangovy cesty, při které navštívil řadu evropských států, se Čína prezentovala jako možný mírotvůrce v rok trvající válce. Diplomat také oznámil, že Čína v sobotu zveřejní své stanovisko na možnost politického urovnání krize.

Čínský prezident Si Ťin-pching má navíc v plánu pronést v OSN řeč, která je naplánována na pátek. Očekává se, že v ní zmíní přesnější podobu návrhu mírové dohody, kterou Čína nabízí.

Přesné body čínského návrhu nejsou známé, Wang s částí z nich měl seznámit vrchní ukrajinské činitele. Při cestě po Evropě zmínil třeba to, že "teritoriální celistvost a suverenita musí být respektovány, musí se (mírový plán) řídit zásadami a pravidly Charty OSN a vážně musí být brány všechny legitimní obavy o bezpečnost", zveřejnila na twitteru část jeho řeči čínská ambasáda ve Varšavě. Podle portálu Newsweek ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba od Wanga obdržel části čínského plánu, přesnou podobu však Ukrajina nezná.

[chooze:article;value:491052]

Ukrajina ale čínský návrh rázně odmítla. Stojí si za vlastním, který obsahuje například propuštění válečných zajatců, energetické i bezpečnostní záruky nebo zajištění exportu obilí. O podpoře Zelenského plánu, který obsahuje 10 bodů, bude ve čtvrtek hlasovat OSN.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je nutné, aby při jednání byly všechny zúčastněné země jednotné. "Zdá se mi, že náš dokument, který už podpořila velká část států po celém světě, získá podporu i zítra, až o něm bude hlasovat Valné shromáždění OSN," řekl podle portálu Ukrajinska pravda Zelenskyj.

Biden se sejde s lídry Evropy. Zdůrazním roli Česka, slíbil Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.