Do vysílání ekvádorské televize vtrhli ozbrojenci. Opusťte zemi, vyzývá Čechy úřad

Situace v Ekvádoru se vyostřuje, v ulicích probíhají tvrdé střety mezi zločineckými gangy a armádou, kterou povolal prezident Daniel Noboa. 

V zemi je v současné době podle cestovatelského systému DROZD 38 Čechů. "Doporučili jsme jim, aby okamžitě Ekvádor opustili. Ti, kteří se tam chystají odcestovat, by měli cestu odložit," řekl pro TN.cz mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle jeho slov ministerstvo také vyzvalo české občany v systému DROZD, aby nahlásili své e-mailové adresy a čísla mobilních telefonů konzulovi na ambasádě v Limě. "Aby věděl, kdo přesně se tam nachází a mohli spolu v případě potřeby efektivně komunikovat," dodal Drake.

Velmi vystření konflikt se stal v úterý večer, kdy maskovaní ozbrojení muži vnikli do studia televizní stanice TC, která právě v přímém přenosu vysílala zpravodajský pořad. V pozadí byly slyšet zvuky podobné výstřelům. Nebylo bezprostředně jasné, zda byl někdo z personálu stanice zraněn. Podle stanice CBC News bylo slyšet i zoufalý ženský hlas: "Nestřílejte, prosím, nestřílejte."

[chooze:article;value:536332]

Útočníci donutili vyděšený štáb, aby si lehl na zem. Během záznamu bylo slyšet, jak někdo křičí bolestí, živé vysílání ale pokračovalo. "Prosím vás, přišli nás zabít. Bože, nedopusť, aby se to stalo. Zločinci jsou ve vysílání," popsal situaci agentuře AFP jeden ze zaměstnanců TC ve zprávě na WhatsAppu.

Alina Manriqueová, vedoucí zpravodajství televize TC, uvedla, že jeden z maskovaných mužů jí namířil pistoli na hlavu a řekl, aby si lehla na zem. Incident byl vysílán živě, i když přímý přenos byl asi po 15 minutách přerušen. Manriqueová dodala, že někteří z útočníků ze studia utekli a snažili se schovat, když zjistili, že jsou obklíčeni policií. "Jsem stále v šoku," sdělila vedoucí zpráv v telefonickém rozhovoru pro agenturu Associated Press. "Jediné, co vím, je, že je čas opustit tuto zemi a odejít hodně daleko," dodala.

https://twitter.com/CrimenCastigoEc/status/1744806000979333156?s=20

Krátce po tomto útoku vydal prezident Daniel Noboa dekret, kterým označil 20 gangů obchodníků s drogami působících v zemi za teroristické skupiny a zmocnil ekvádorskou armádu, aby tyto skupiny "neutralizovala". Noboa ve svém dekretu rovněž prohlásil, že země vstoupila do vnitřního ozbrojeného konfliktu. Šéf národní policie krátce později prohlásil, že úřady všechny útočníky zatkly – má jít o 13 lidí. Policie u nich našla a zabavila zbraně a výbušniny. Obviněni budou z terorismu a podle ekvádorských zákonů jim za to hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na 13 let.

Ekvádorské úřady navíc v úterý oznámily, že z vězení ve městě Riobamba uprchl další vůdce gangu Fabricio Colón Pico ze skupiny Los Lobos, který byl zatčen v pátek v rámci vyšetřování únosu a byl rovněž obviněn z pokusu o vraždu jednoho ze státních zástupců. Na útoky, při kterých bylo podle policie zabito už nejméně deset lidí včetně dvou policistů, zareagoval na instagramu prezident Noboa. Napsal, že se nezastaví, dokud "nevrátí mír všem Ekvádorcům".

Drogové násilí si v této jihoamerické zemi, která je klíčovou zastávkou na trase obchodu s kokainem směřujícího do USA a Evropy, vybralo krutou daň. Jen v loňském roce bylo v zemi s přibližně 17 miliony obyvatel spácháno přes 7 800 vražd a policisté zabavili 220 tun drog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.