Do zdravotnictví z EU proudí miliardy. Nemocnice ale mají více papírování

Česko z Unie stále dostává víc peněz, než jí posílá. Za posledních deset let dorazilo do tuzemského zdravotnictví zhruba 34 miliard korun.

"Pomáhají nám v oblastech, jako jsou reformy, rekonstrukce, jako je vyrovnávání zdravotní péče v regionech, kde ty finance směřují na obnovu vybavení, obnovu přístrojů," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Nemocnice, které dotace využívají, se musely smířit s větší byrokracií. "Je více papírování, je nutné dodat čím dál tím více informací a i v průběhu grantů je to čím dál tím více komplikované," sdělil přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie Martin Haluzík.

[chooze:article;value:551563]

Česko se pyšní velmi dobrou dostupností zdravotní péče. V tuto chvíli se pohybujeme na druhém místě mezi evropskými státy. "Velmi dobrá dostupnost zdravotní péče. Tu si z finančních důvodů nemohou dovolit jenom 0,2 procenta Čechů," upozornil Tomáš Odstrčil, šéfredaktor projektu Evropa v datech.

Oproti ostatním evropským státům Česko zaostává v platech zdravotníků. To má za následek odliv kvalifikovaných odborníků do zahraničí.

[chooze:article;value:550444]

Evropská unie zasahuje i do výroby a kontroly léčiv. "Máme mnoho pravidel, která chrání jak životní prostředí, tak pacienta, což u některých léčiv může být komplikací. Evropa se bohužel bude muset smířit kvůli těmto pravidlům, že se tady některé léky vyrábět nebudou," vysvětlil Dvořáček.

Prodej v členských státech je ale volný, což má za následek při velkém zájmu výpadky a nedostupnost některých léků. "V rámci volného trhu si všechny ty firmy mohou určit, v jakých státech budou a nebudou léky nabízet. Výhodou ale může být větší koordinace v rámci pandemie covid-19, která byla třeba vidět při nákupu vakcín," řekl ředitel EUROPEUM Martin Vokálek. Mezinárodní spolupráce umožňuje rychlejší vývoj nových léků i technologií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.