Dobrá zpráva pro milovníky sladkostí. Jedna z nich může pomáhat proti zákeřné nemoci

Nová studie z hongkongské univerzity zjistila, že chemická sloučenina zvaná Isoliquiritigenin (ISL), kterou obsahuje lékořice, dokáže pomoct v boji proti rakovině slinivky. "Stojí za zvážení použití této sloučeniny v dalším vývoji chemoterapeutické léčby," informoval podle portálu Mirror Joshua Ko Ka-shun, který výzkum vedl.

Látka podle lékařů dovede snížit míru přežití rakovinných buněk a zároveň podporuje účinek léků proti nemoci. Experiment na laboratorních myších ukázal, že sloučenina dokonce přispěla ke smrštění nádoru. Ten se podle lékařů zmenšil zhruba na polovinu.

[chooze:article;value:515196]

"ISL má jedinečnou vlastnost, kdy dokáže zastavit progresi rakoviny pankreatu prostřednictvím znovuobnovení takzvané autofagie. Jedná se o přirozený proces, kdy tělo dokáže vyčistit poškozené nebo nepotřebné složky. V pozdních stádiích rakoviny vede zastavení autofagie ke smrti," vysvětlil podle listu Daily Record lékař.

Čínští vědci doufají, že na výzkumu začnou spolupracovat s partnery v Evropě. Chtěli by účinky lékořice a látek v ní obsažených otestovat na pacientech trpící rakovinou slinivky. Veřejnost však zatím varují před nadměrnou konzumací této sladkosti. 

[chooze:article;value:517015]

Nedávné objevy však napovídají, že by vědci mohli v příštích letech vylepšit léčbu tohoto onemocnění. Podle britských výzkumníků má rakovina slinivky jednu z nejnižších měr přežití. Jen pět procent lidí se dožije více než deseti let od diagnózy.

Revoluce v léčbě rakoviny. Lékaři testují tablety, které umí zastavit růst nádoru (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.