Dobrodružná dovolená v Chorvatsku: Tajemství Jaderského moře

[chooze:gallery;value:32503]

Chorvatsko nabízí mnoho nádherných scenérií. Řada z nich je přitom očím turistů skryta. Prozkoumejte chorvatské pláže, ostrovy či vinice a ochutnejte tamní mořské speciality. Užít si u toho můžete i spoustu adrenalinové zábavy. 

Tajemná místa u Jaderského moře

Skryté pláže a zátoky

Pláž Pasjača se nachází u vesničky Popoviči asi půl hodiny jízdy autem od Dubrovníku, takže je ideální k výletům z tohoto oblíbeného letoviska. Vyrazit k ní můžete kdykoliv, jelikož není mezi turisty příliš známá. Jednou z nevýhod této písečné a štěrkové pláže je přístupová cesta. Tou jsou totiž improvizovaně postavené schody. 

Pro cesty s dětmi je zas ideální Zabodarská zátoka na ostrově Lošinj. Voda zde není příliš hluboká, takže se nemusíte bát o své ratolesti. Voda je přitom křišťálově čistá. Rozhodně tak stojí za návštěvu. 

Nezapomenutelné ostrovy Jaderského moře

Chorvatsko skrývá řadu méně známých ostrovů, které jsou blízko turisty oblíbených míst, ale i tak jim zůstávají skryté. Dovolenou na nich prožijete v klidu a bez návalů lidí. 

Šolta

Jen kousek od Splitu se nachází klidný ostrov Šolta. Ostrov plný olivových hájů, vinic a kamenných domků si okamžitě zamilujete. Skrytým klenotem ostrova je rybářské městečko Maslinica s hradem ze 17. století. Nečujamský záliv je zas jak stvořený ke šnorchlování a potápění. 

Zlarin

Ostrov Zlarin leží nedaleko turisty oblíbeného města Šibenik. Čeká na vás ukázka tradičního způsobu života na chorvatských ostrovech. Zlarin má necelých 300 obyvatel, takže vás nepřekvapí ulice plné turistů. Vysloužil si přezdívku Ostrov korálů. Navštívit tak můžete korálové muzeum nebo šperkařské obchody, kde pořídíte cennosti vyrobené z korálů. 

Historické perly pobřeží

Nejznámější historickou perlou u chorvatského pobřeží je rozhodně aréna v Pule. Je totiž jediným římským amfiteátrem, jehož obvodové stěny se dochovaly. Postavena byla již mezi lety 27 před naším letopočtem a 68 našeho letopočtu. Nejprve byla postavena ze dřeva, než byla později přestavěna do své dnešní podoby. V posledních letech se v amfiteátru odehrálo několik sportovních zápasů. Zahrál si tam například německý FC Bayern Mnichov nebo hokejové týmy Medveščak Záhřeb, Vídeň Capitals a HDD Olimpija Lublaň.

Diokleciánův palác

Starořímský palác je ozdobou Splitu a postaven byl již ve čtvrtém století. Palác byl v roce 1979 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO a jeho součástí je i nejstarší funkční katedrála světa. Když byla budova postavena, město Split ještě neexistovalo. Vznikalo až později okolo paláce. 

Neodolatelné aktivity

Vodní sporty a adrenalinové zážitky 

Fyzicky náročný canyoning kombinuje turistiku, plavání, horolezectví a skákání. Jedná se tak o ideální zábavu pro milovníky adrenalinových zážitků. Mezi nejlepší místa pro canyoning patří například Split či Rijeka

[chooze:article;value:513970]

Zipline

Krásy Dubrovníku z ptačí perspektivy můžete poznat díky dalšímu z adrenalinových zážitků. Pomocí zipline se pokocháte chorvatským pobřežím cestou z hory Srđ, jenž patří mezi jedno z nejoblíbenějších míst mezi turisty. Na tento zážitek jen tak nezapomenete. 

Pěší a cykloturistika – objevte kouzlo přírody

Jedním z nejoblíbenějších míst k výletům na kole v Chorvatsku určitě patří Plitvické údolí. Daleko od aut si tak můžete užít krásné cesty a chorvatskou přírodu. Blízko se navíc nachází nejstarší a největší přírodní park v Chorvatsku Plitvická jezera. Ten je vhodný především pro pěší výlety. Národní park byl v roce 1979 zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Národní park Krka

Ideálním místem k procházkám po přírodě je určitě i Národní park Krka. Nachází se v Šibenicko-kninské župě. Protéká jím stejnojmenná řeka Krka a dolní tok řeky Čikoly. Hlavním lákadlem jsou mimo jiné i vodopády Tufa.

Chutě Chorvatska – kulinářské zážitky

Místní speciality, které musíte ochutnat

Skradinské rizoto je jednou z pochoutek, kterou nabízí Severní Dalmácie. Při návštěvě Šibeniku si tak rozhodně dopřejte toto až 12 hodin vařené rizoto s telecím a kohoutím masem, pršutem a pažským sýrem. 

Brudet

Syté jídlo připravované z několika druhů ryb vás rozhodně potěší vaše chuťové pohárky. V každé přímořské části Chorvatska se přitom může lišit, jelikož se do něj přidávají různé druhy ryb. Přesně stanovený není ani počet ryb, které se vaří v omáčce spolu se zeleninou, octem a kořením. Existuje dokonce i druh brudetu, do kterého se místo masa přidává kámen z moře. 

[chooze:article;value:513889]

Vinárny a olivové sady

Jednou z nejstarších vinařských oblastí v celé Evropě je Istrie. Pokud tedy máte rádi víno, musíte navštívit tamní vinice. Hlavním lákadlem jsou rozhodně červená vína. 

Dalmácie

I zde dávají vinaři přednost výrobě červeného vína. I nadále upřednostňují tradiční metody výroby a mnoho vinic se nachází na místech s nádherným výhledem. I proto je Dalmácie brána jako jedna z nejhezčích vinařských oblastí v Chorvatsku. 

Lun

Chorvatský ostrov Pag kromě krásných pláží nabízí i další zajímavosti. Jednou z hlavních atrakci jsou nejstarší olivovníky světa. Na severu ostrova leží okolo 80 tisíc stromů. Stáří dvou z nich se odhaduje na 2 000 až 1 600 let. Obyvatelé Pagu jsou na své olivovníky náležitě pyšní. 

Punat

Na mapu se olivovníky z Punatu vrátily teprve před přibližně třiceti lety, když lidé začali obnovovat olivové háje a zakládat nové. Od té doby jsou olivy jedním z hlavních lákadel tohoto městečka. Každoročně dokonce pořádají akci zvanou Dny oliv. 

Rybí trhy a mořské delikatesy

Čerstvé ryby přímo od rybářů pořídíte v tržnici Bolac v Záhřebu. Rozhodně si ale musíte přivstat, jelikož jsou tyto mořské delikatesy velmi žádané a může se stát, že z pultů zmizí ještě před vaším příchodem. 

Rybářské trhy Zadar

Čerstvé ryby a zeleninu pořídíte každý den od šesti do 12 hodin i na trzích v Zadaru. Zadarská tržnice je jedním z nejznámějších a nejstarších míst v Zadaru, které se prodeji ryb věnuje. 

[chooze:article;value:513789]

Lignje na žaru

Suroviny nakoupené na trzích poté můžete využít k přípravě chorvatských delikates. Mezi ty patří i celé olihně grilované na rozpálených uhlících. Ty jsou většinou dochucené olivovým olejem, směsí koření a česnekem. 

Černé rizoto

Hlavní ingrediencí tohoto netradičního pokrmu jsou sépie. Ty nakrájíte na malé kousky, orestujete a přidáte do rýže. Do připravené směsi přimícháte inkoust ze sépie, který dodá jídlu jeho černou barvu. Na závěr už jen posypete parmazánem. 

Ubytování – od luxusu po kempy

Řada lidí si ráda užívá dovolenou v luxusu. I takové druhy ubytování Chorvatsko nabízí. Jedním z nich je například Villa Extravaganza, která se nachází ve vesnici Vinišće. Moderní vila stojí přímo na pobřeží, má vlastní bazén a balkón s výhledem na moře. Navíc se v ní ubytuje až osm lidí, takže můžete vyrazit na dovolenou i s přáteli či početnější rodinou. 

Výbornou lokalitou pro dovolenou s dětmi jsou apartmány na pláži Makarská. Například rezort City Beach Makarska se nachází hned u pláže a blízko centra Makarské s promenádou. 

Pokud chcete za svou dovolenou ušetřit a máte rádi dobrodružství, můžete vyrazit do některého z chorvatských kempů. Například kemp Konobe má i vlastní pláž, takže můžete ze stanu skočit rovnou do moře. Ubytování se nachází ve vesnici Punat, nemusíte se tak bát, že budete daleko od zajímavých turistických destinací. 

[chooze:article;value:514629]

Praktické informace pro cestování do Chorvatska

Jak se dostat do Chorvatska?

Jedním z nejčastějších způsobů, jak se dopravit do Chorvatska, je jízda vlastním autem. Hlavní výhodou je pohodlí vlastního vozidla, možnost si vzít tolik věcí, kolik se do něj vejde a absolvovat libovolný počet zastávek. Výhodou je i při cestování přímo na dovolené, jelikož si pak auto nemusíte půjčovat. 

Tento způsob cestování ale obnáší i řadu nevýhod. Po cestě si musíte dávat pozor na dodržování dopravních předpisů v různých státech, pohonné hmoty jsou v řadě státu dražší než v Česku a za volantem musíte vydržet klidně až 10 hodin. Nepříjemností je i mýtné a všudypřítomné zácpy. Důležité je si před cestou rozmyslet, jestli není pohodlnější jiná varianta cestování. 

Vlak

Dopravci do Chorvatska pravidelně vypravují i vlaky. Za zpáteční jízdenku do Rijeky pro dva zaplatíte přibližně 6,5 tisíce korun, jak jsme psali zde. Ve vlaku jste sice limitováni počtem zavazadel, ale řada spojů má i lůžkové vagony, takže můžete cestovat přes noc a ve vlaku se i vyspat. 

Autobus

Cestování autobusem nepatří mezi ty nejpohodlnější způsoby dopravy do Chorvatska. Řada lidí ho volila především kvůli finanční dostupnosti. Zpáteční jízdenku nočním autobusem pro dva přitom nyní pořídíte za podobnou cenu, jako jízdenky do spacího vagónu ve vlaku. Výhodou je ale větší počet destinací, kam se můžete autobusem dostat. 

Letadlo

Nejrychlejším způsobem dopravy do Chorvatska je bezkonkurečně ta letecká. Na letišti v Zadaru budete z Prahy přibližně za hodinu a půl. Ceny zpátečních letenek se přitom pohybují v podobných a někdy i nižších částkách, než jízdenky v autobusu a vlaku. I zde jste oproti autu omezeni v počtu a váze zavazadel, která s sebou vezete. Pokud je pro vás ale důležitější ušetřený čas, je letadlo nejlepší volbou. 

[chooze:article;value:509862]

Cestování po Chorvatsku

V případě, že plánujete cestovat po Chorvatsku, je dobré promyslet, jestli pojedete vlastním autem. Ušetříte totiž za pronájmy aut přímo v letoviscích. Středně velké auto si půjčíte na den přibližně za dva až dva a půl tisíce korun. Za půjčení skútru na jeden den pak zaplatíte nejméně 800 korun.

Cestovat v Chorvatsku můžete i v autobusech a vlacích. Autobusová síť v Chorvatsku je poměrně rozšířená, takže se dostanete téměř kamkoliv. Levně se dá po Chorvatsku jezdit i ve vlacích. Počet míst, kam vás vlak doveze, je ale výrazně menší než u autobusů. 

Nejčastěji kladené otázky

Jaké počasí je v Chorvatsku během letních měsíců?

V přímořské oblasti Chorvatska se teploty během letních měsíců pohybují v rozmezí 26 až 30 stupňů Celsia. Středomořské klima navíc přispívá k tomu, že má moře optimální teplotu ke koupání. Nižší teploty jsou v chorvatských horských oblastech, kde letní maxima dosahují 15 až 20 stupňů Celsia. 

[chooze:article;value:515878]

Je bezpečné plavat v Jaderském moři?

Ano. Poslední útok žraloka v Jaderském moři se datuje až do roku 2008. Plavci by si měli dát větší pozor na ostré kamínky na kamenitých plážích, prozkoumat vodu, do které se chystají skákat a vyhýbat se mořským ježkům. 

Je třeba si ubytování rezervovat předem?

Rozhodně ano. Chorvatsko je velmi žádanou destinací nejen mezi Čechy, takže se vyplatí ubytování rezervovat předem. Řada míst už nyní hlásí téměř vyprodáno pro příští dovolenkovou sezonu. Pokud vám ale nezáleží na tom nejširším možném výběru ubytování, můžete si dovolenou rezervovat i pouze s lehkým předstihem. 

Návrat do práce po dovolené může být stresující. Odborníci radí, co dělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.