Dobrovolní hasiči se mohou vrátit do práce. Ministerstvo jim udělilo výjimku

Stovky dobrovolných hasičů v Česku dostaly před koncem loňského roku výpovědi. Starostové totiž nevěděli, jak jim podle novely zákoníku práce plánovat zásahy s třídenním předstihem. "Problém je v tom, že oni neví, kdy tu práci, respektive zásah, budou vykonávat," řekl v polovině prosince starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK). 

Hasiči varovali před možným kolapsem. "V případě, že by byla ohrožena akceschopnost jednotek, celý systém vlastně padá," uvedl  tehdy Jan Hadrbolec, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. "Proč vymýšlí někdo něco nového? Je to chyba," souhlasil velitel dobrovolných hasičů v Novém Boru Josef Kočí. 

[chooze:article;value:533403]

Ministerstva se hrozícím kolapsem fungování hasičských sborů začala zabývat po sérii reportáží televize Nova v polovině prosince. Senátor Zdeněk Nytra (ODS) pro to využil projednávaný zákon o požární ochraně. Jeho pozměňovací návrh Sněmovna bleskově schválila. "My jsme využili výjimky, které dává evropská směrnice u evropských záchranných služeb, kam dobrovolní hasiči skutečně patří," řekl senátor Nytra.

Starostům po celé České republice krajské úřady nyní rozesílají návrhy smluv, podle kterých budou zase moci hasiče zaměstnávat jako dřív. 

"U nás v Libereckém kraji to šlo naší cestou přibližně do 150 sborů," popsal současnou situaci Jiřina Brychcí z krajského sdružení hasičů Libereckého kraje. 

"Nyní to studujeme, abychom se podívali, jak máme sepsat smlouvy se všemi hasiči. Jsem rád, že to dopadlo takto rychle," řekl starosta Mimoně Petr Král (za ANO). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.