Dobyli jsme Bachmut, tvrdí šéf wagnerovců Prigožin. Ukrajina to odmítá

Už asi tři čtvrtě roku se Rusové snaží dobýt ukrajinské město Bachmut. To se jim nyní podle šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina povedlo. "Z právního hlediska byl Bachmut dobyt," informoval Prigožin na sociální síti Telegram.

Jeho muži měli totiž vztyčit vlajku nad bachmutskou radnicí, píše ruská agentura TASS. Prigožin ale připustil, že ukrajinská vojska jsou stále ve městě a nevzdávají se. "Nepřítel je soustředěn v západních částech města," doplnil.

[chooze:article;value:497799]

Ukrajina ale skutečnost, že by ruské jednotky převzaly kontrolu nad městem, odmítá. "Nepřítel nezastavil útok na Bachmut. Ukrajinští obránci však odvážně drží město a odrážejí nepřátelské útoky," citoval portál BBC Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj pouze přiznal, že boje jsou v dané oblasti i nadále těžké. Ani v nejmenším ale nenaznačil, že by Bachmut padl, uvedla agentura Reuters. Podle agentury navíc šéf wagnerovců Prigožin už dříve uvedl několik tvrzení, která se nakonec ukázala jako nepravdivá.

Odborníci jsou přesvědčení, že ukrajinská armáda v nadcházejících týdnech zahájí novou ofenzivu a pokusí se znovu získat veškerá území, která jsou nyní pod vládou Rusů. Operace by dle nich mohla započít ve chvíli, kdy do země dorazí moderní technika včetně německých tanků Leopard II.

Z města zbyly jen trosky. Podívejte se, jak vypadalo město Bachmut minulý týden:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.