Dobyli jsme klíčové město, tvrdí Rusové. Jak to ovlivní další boje?

Soledar je asi 10tisícové město z ukrajinského pohledu na levém křídle fronty u Bachmutu a přímo na něj z jihovýchodu navazuje Rusy již dobyté město Bachmutske. Známé je pro své solné doly, vedou přes něj silnice druhé třídy či železnice.

"Soledar sám o sobě není důležitý, ale vede za ním silnice do Bachmutu, která je jednou z těch klíčových zásobovacích tras. Nicméně ta silnice je zatím pod kontrolou ukrajinských sil," řekl bezpečnostní analytik Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Informaci o dobytí Soledaru zveřejnilo ruské ministerstvo obrany i velitel wagnerovců Jevgenij Prigožin. "Je to zase jedna ze zpráv, kterou mohou Rusové vyslat, jako že osvobodili, ve skutečnosti obsadili, další část po těch zdlouhavých bojích o Bachmut. Tento prostor je významný vzhledem k tomu, že tam jsou komunikace, které propojují celý region ze severu na jih a z východu na západ. Není nutné, aby Rusové celý Bachmut okamžitě obsadili, což si myslím, že by je stálo ještě hodně sil, z toho Soledaru mohou ovládat celou severní část bojiště," řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

[chooze:article;value:483892]

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) uvádí, že dobytí Soledaru není operačně významné vítezství vzhledem k tomu, že se nejedná o předzvěst k obklíčení celého Bachmutu.

"Ruské informace přeceňují význam Soledaru, který je pro Rusy v nejlepším taktickým Pyrhovým vítězstvím. Obsazení Soledaru, který má jen několik kilometrů čtverečných, neumožní Rusům kontrolu nad kritickými ukrajinskými komunikačními liniemi do Bachmutu, ani lepší pozici k obklíčení Bachmutu," uvádí ISW.

Nicméně se podle Ludvíka jedná o jeden z mála úspěchů pro Rusy za poslední měsíce: "Rusku se dlouho nepodařilo obsadit žádné větší ani menší ukrajinské město. Soledar je cestou do Bachmutu a Bachmut se zdá být takovou výkladní skříní pro wagnerovce, kteří se v rámci vnitroruských sporů snaží získat co nejlepší pozici."

Vojenská situace na frontě 11. ledna:

[chooze:gallery;value:29944]

​Portál The Guardian také upozornil na to, že se ze Soledaru nepodařilo evakuovat stovky civilních obyvatel. Doněcký guvernér Pavlo Kyrylenko uvedl, že se jedná o 559 lidí. Jejich osud je nejistý.

Ukrajinská obrana

Podle Šedivého zatím nejsou zprávy o tom, jak je na tom u Soledaru ukrajinská obrana: "Kdyby se prolomila třetí linie nebo ta zaujatá linie při ukrajinském odchodu, tak by se mohlo stát, že by se Rusům podařilo proniknout do hloubky Doněcké oblasti směrem ke Kramatorsku, tam by to problém pro Ukrajince byl. Rusové by pak nemuseli bojovat o Bachmut jako takový, stačilo by, aby jej obklíčili a ta ukrajinská vojska, která jej brání, a odřízli je."

Šedivý upozornil také na to, že se na ruské straně poblíž fronty u Bachmutu vyskytují vysoké šarže: "Ukrajinci o Soledar asi přišli, ale ne tak, že by odtamtud museli rychle odcházet, ale nevíme. Přítomnost náčelníka generálního štábu a dvou velitelů pozemních a vzdušných sil svědčí o tom, že ten směr chtějí nějak výrazněji posílit. Momentální vítězství v Soledaru by mohli využít k dalšímu postupu."

Boje v Soledaru jej těžce poničily. Podívejte se na snímky před zahájením bojů ve srovnání s těmi z letošního ledna:

[chooze:gallery;value:29941]

​Podívejte se na záběry z bojů v Soledaru z pohledu ukrajinských vojáků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.