Dočkáme se někdy dohody? Jednání o novém vedení Prahy opět vázne

Od voleb už uběhlo přes čtvrt roku, metropoli ale stále vládne stará rada v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). A vypadá to, že to ještě nějakou dobu potrvá. "Já tady stojím a čekám už čtyři měsíce, až Spolu jako vítěz voleb domluví tu koalici. Bohužel, první smysluplná nabídka nám od kolice Spolu dorazila v pondělí," řekl Hřib.

Jenže Pirátům, zdá se, dává smysl jen jedna část nabídky ze strany Spolu, kdy koalice nabízí Pirátům a STANu většinu v nové radě. Že Spolu chce o této podobě rady jednat jen v případě, že v ní nebude Praha sobě, už jim tolik smyslu nedává.

"Já opravdu stále nechápu, co je za problém s Prahou sobě. S ohledem na to, že těch pět křesel pro Spolu zůstává, tak mi nepřijde důležité, jestli jsou tam tři nebo dva koaliční partneři," podivil se Hřib.

[chooze:article;value:484960]

​"My si myslíme, že v koalici na vládním půdorysu jsou ty změny uskutečnitelné. Koalice Spolu prokázala, že je schopna udělat ústupky, a teď si myslím, že by ústupky měli dělat ostatní," řekl člen vyjednávacího týmu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

"Jediná varianta, se kterou v tuto chvíli pracujeme, je Spolu, Piráti a STAN. Je potřeba, aby se vztah mezi Piráty a Prahou sobě definitivně vyřešil. Ale to jde opravdu za Piráty," shrnul člen vyjednávacího týmu Jan Lacina (STAN). "Na nás to opravdu nestojí, to je o tom, jakým způsobem postupuje Spolu," reagoval Hřib.

Přestat skrze povolební alianci s Piráty usilovat o místa v radě se zřejmě nechystá ani Praha sobě. "Jsou dva pohledy na město. ODS má ten ultrakonzervativní, my máme ten moderní. Ani jeden nedostal ve volbách většinu. Je potřeba zasednout k jednomu stolu," řekl Jan Čižinský (Praha sobě).

To, jak bude vypadat vedení města, řeší vyjednávací týmy už rekordních 117 dní, víc než 2,5krát tak předčili dosavadní rekord z roku 2014, kdy se složení nové koalice v Praze řešilo 46 dní.

[chooze:article;value:472178]

​Zákon o tom, jak dlouho po volbách musí nová rada vzniknout, nic neříká. Teoreticky tak může nezvolený primátor a rada vládnout až do dalších voleb. Zasáhnout se zřejmě nechystá ani celostátní vedení jednotlivých stran.

"Je to chyba hlavního vyjednavače, to znamená hnutí Spolu, že není schopna za čtyři měsíce dát na stůl nějakou nabídku, od které by se dalo odpíchnout," okomentoval Marcel Kolaja (Piráti).

"Koalice Spolu udělala řadu ústupků. Aby to dobře dopadlo, na to musí být i vůle toho druhého partnera," vyjádřil se premiér Petr Fiala (ODS). Další schůzka vyjednávacích týmu Spolu, Pirátů a Stanu je v plánu na pondělí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.