Dočkáme se úchvatné nebeské podívané. Oblohu rozzáří meteorický roj

Astronomové slibují, že právě Geminidy mají letos ideální pozorovací podmínky. Jejich maximum připadá na noc ze 14. na 15. prosince. Konkrétně nastane ve 20:00 jen několik hodin před kulminací Blíženců.

"Měsíc vůbec neruší, v novu bude jen tři dny před maximem a zapadá jako úzký srpek ještě za soumraku," informovali na webu odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.

[chooze:article;value:530775]

A podle expertů se vyplatí vyhlížet celou noc, zejména pak ve druhé polovině noci a časně ráno, tedy mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Právě tehdy souhvězdí Blíženci vrcholí a roj je krátce po maximu. "Za ideálních podmínek (jasno, pozorování daleko od měst) lze v průběhu maxima roje zachytit i přes 400 meteorů," uvedli astronomové.

"Pokud už bude někde ležet sněhová pokrývka, nenechte se zradit mrazem a zkuste aspoň na pár chvil strávit čas pod nebem. 'Padající hvězdy' nad 'ladovskou krajinou' jsou vskutku pohádkovým zážitkem," radí odborníci.

Mateřským tělesem roje Geminid je planetka Phaeton. Astronomové tvrdí, že se jedná o pravděpodobně bývalou a dnes již vyhaslou kometu. Radiant roje se přitom nachází východně od dvou nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců, hvězd Castoor a Pollus. "Na prosincové obloze vychází už za večerního soumraku a během noci stoupají vysoko nad jižní obzor, kde vrcholí po půlnoci," uzavřeli experti.

Astronaut ve vesmíru ztratil tašku s nářadím, která nyní létá na oběžné dráze. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.