Dočkáme se už během května letních teplot? Předpověď počasí hovoří jasně

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil výhled počasí pro následující měsíc. A podle něj se Češi nejméně do 6. června žádných letních teplot nedočkají.

"Chladnější a spíše vlhčí počasí bude pokračovat," upozornili meteorologové. "Jako celek očekáváme období předpovědi teplotně na hranici průměrné a podprůměrné, srážkově průměrné," dodali.

[chooze:article;value:503424]

​Tento týden bude podle odborníků na počasí teplotně podprůměrný s nejnižšími nočními průměrnými teplotami okolo 6 °C a nejvyššími denními kolem 17 °C. Místy se mohou objevovat i přízemní mrazíky.

"Ledoví muži letos dorazili s malým předstihem. Pankrác, Servác a Bonifác mají svátky tento týden od pátku do neděle, ale studené je už dnešní ráno. Často se objevují přízemní mrazíky, výraznější jsou v severovýchodní polovině území," uvedl ČHMÚ v úterý.

V týdnu od 15. května očekávají meteorologové průměrné teploty, od 22. května mohou být opět pod průměrem. "Týdenní průměry nejnižších nočních teplot v obou těchto týdnech předpokládáme kolem 7 °C a nejvyšších denních kolem 19 °C," upozornil ČHMÚ.

Mírné oteplení přijde zřejmě až na přelomu měsíce. "Čtvrtý týden předpovědi (29. 5. – 6. 6.) předpokládáme průměrný s nejnižšími nočními teplotami kolem 9 °C a nejvyššími denními kolem 21 °C," sdělili experti.

Měsíční výhled vyjadřuje předpokládaný celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné krátkodobé výkyvy, upozornil ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 %, u srážek kolem 65 %. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Severovýchodní Čechy má i přes teplé počasí zasáhnout mráz. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.