Dodavatel ji nechce nechat odejít. Prý mám závazek, o ničem nevím, říká Dana

Na konci letošního července se paní Dana i po dřívějších problematických zkušenostech, o nichž jste si mohli na TN.cz přečíst dříve, rozhodla, že od dodavatele Elgas Energy odejde. Svou neteř, která je právničkou, požádala o pomoc se sepsáním výpovědi služeb, aby bylo vše v pořádku. Jenomže k jejímu překvapení to Elgas Energy zamítl.

Důvodem, jak dodavatel uvedl, bylo, že se nejedná "o smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu se způsobem určení ceny přímo závislým nebo odvozeným od změn ceny elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích s elektřinou nebo plynem".

Nicméně u ceníku Superior, který se váže k odebíraným službám u Daniny maminky, je psáno, že ceníky této produktové řady "jednoduše kopírují vývoj na burze a znamenají férové podmínky, díky kterým nebudete za energie zbytečně platit peníze navíc".

[chooze:article;value:511492]

Skutečný důvod

Dana si už vyhlédla, že by se s energiemi přešlo ke společnosti ČEZ. Mimo jiné i proto, že zálohy jak na plyn, tak na elektřinu tam jsou asi o polovinu nižší než u Elgasu. ČEZ se Daně s přechodem rozhodl pomoci a také objevil patrně skutečnou příčinu, proč nebyla Danou podaná výpověď akceptována.

"Případ jsme ověřili a zjistili, že tato zákaznice má u svého současného dodavatele uzavřenou smlouvu na dobu určitou, která jí končí v říjnu 2024. Pokud by paní trvala na předčasném ukončení současné smlouvy, je možné jí v procesu pomoci, nicméně většina dodavatelů v takovém případě uplatňuje sankce," uvedla mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková. Jenomže v dopise zaslaném Elgasem, který výpověď odmítá, nic takového psáno není.

Podomní prodejce

Danina maminka Hana v roce 2017 po návštěvě podomního prodejce přešla ke Strong Energy, kde dostala závazek na pět let. Krátce poté se o energie pro Hanu začala starat paní Dana. Strong Energy nepřežil energetickou krizi a v květnu 2022 skončil. Odběrné místo paní Hany pak přešlo k Elgas Energy, a to jak s plynem, tak s elektřinou.

Paní Dana předala redakci TN.cz dokumentaci sahající až do roku 2017. Z dokumentů vyšlo najevo, že na vyúčtování ještě od Strong Energy z 30. března 2022 je v jednom rohu uvedeno, že závazek tvá do 24. září 2024. Původní pětiletý závazek, který ještě uzavřela Danina maminka Hana, měl končit v srpnu 2022.

Na letošním vyúčtování z 30. července, to už je od Elgas Energy, je pak další změna. Na vyúčtování stojí, že závazek trvá do 28. října 2024. "O ničem takovém nevím, nic mi nikdo neoznámil. Tohle jsou veškeré dokumenty, které k tomu mám," řekla k oběma prodloužením závazku Dana.

[chooze:article;value:517322]

Málo komunikace, hodně stížností

Ze situace už začíná být Dana zoufalá. Ze strany Elgas Energy zažívá nejen ona, ale i další klienti dlouhodobé problémy s komunikací. Důležité dopisy a informace chodí například obyčejnou poštou. Tak například přišla Dana o možnost ukončení smlouvy, když její maminku převáděli od Strong Energy k Elgas Energy.

Paní Hana totiž část roku tráví u svého syna. Informace o změně dodavatele tehdy podle Dany přišla obyčejnou poštou, a na vše se tak přišlo až po lhůtě, kdy bylo možné od smlouvy odstoupit. "Kdyby mi to poslali e-mailem, který měli, tak by se to nestalo," zlobí se Dana.

Elgas Energy letos v červenci dodávala podle oficiálních údajů OTE plyn na 1 731 odběrných míst a elektřinu na 2 788 míst. Jedná se tak o malého dodavatele, na kterého ovšem Energetický regulační úřad (ERÚ) eviduje poměrně hodně stížností.

"Ve většině případů si spotřebitelé stěžují na nedostatečnou komunikaci ze strany společnosti, nedodaná vyúčtování či problémy při vracení přeplatků. Neakceptace výpovědi se ve stížnostech objevovala spíše v loňském roce a souvisela s předchozími změnami produktů ze strany společnosti," shrnul mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Redakce TN.cz oslovila v úterý večer společnost Elgas Energy s žádostí o vyjádření. Dodavatel energií ale zatím na výzvu nereagoval. Případnou odpověď najdete v tomto článku.

Podívejte se na rozhovor v pořadu Napřímo s šéfem Hospodářské komory Zdeňkem Zajíčkem (ODS) k problémům v české energetice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.