Dodavatelé energií bojují o nové klienty. Češi si ale už mnohem více vybírají

Energetický trh je aktuálně dějištěm tvrdého konkurenčního boje. A firmy volí zbraně, mezi něž nepatří jen zlevňování. "Bojuje se opravdu o každého zákazníka. Kromě zajímavých cen nabízíme nově takzvanou domácí asistenci. Zákazníkovi zdarma opravíme elektrospotřebič až do 10 let věku," uvedl mluvčí Innogy Pavel Grochál.

Třeba ČEZ zase čerstvě zavedl i 1,5 roku dlouhou fixaci. "Je to úplně nový produkt s názvem Extra, který nabízíme zákazníkům online. Snažíme se využít maximálně všechny komunikační kanály," přisvědčila mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Dodavatelé se také předhánějí ve zlevňování. Řada z nich ceníky směrem dolů letos upravovala už třikrát. Novinkou, která se na trhu objevuje poslední rok, jsou takzvané tarify s měsíční fixací. Cena elektřiny či plynu se tedy mění každý měsíc podle situace na trhu.

[chooze:article;value:550605]

"Aktuálně je u zákazníků největší zájem o náš tarif Garant na měsíc. Zákazníka netlačíme do fixovaných produktů, protože teď na trhu dochází k poklesu ceny," řekl marketingový ředitel LAMA energy Jakub Tobiáš.

Naopak další firma, která má podobnou měsíční fixaci, prý už pociťuje odliv. "Ten zájem o ten produkt opadá. Ale to je dobře, protože my doporučujeme zákazníkům už teď fixovat. Teď jsou levné měsíce, ale na podzim ta cena bude zase stoupat a v zimě bude vyšší, takže v průměru ta úspora je v řádu 200, 300, 400 korun na megawattu, a to je otázka, jestli do toho rizika jít," řekl ředitel Tedom energie Jakub Odložík.

Chování na trhu s energiemi mění i zákazníci. Například do call centra Pražské energetiky volá v posledních měsících čím dál tím větší počet lidí. Zajímá je především cenová nabídka. "Zákazníci se daleko více zajímají o to, co jim mohou jednotliví dodavatelé nabídnout, jsou daleko znalejší. Odráží se to například i v délce hovoru. V době před krizí byly kratší, dnes nám zákazníci kladou daleko více otázek," sdělil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

[chooze:article;value:546215]

Například v únoru k novému dodavateli plynu či elektřiny přešel téměř dvojnásobný počet lidí než ve stejném měsíci loni. "U energií doporučujeme, pokud fixovat, tak na krátký horizont. Očekáváme, že v roce 2025 a pravděpodobně i v roce 2026 dojde ještě ke snižování cen energií. Od roku 2026 pak budou ceny pravděpodobně narůstat," radí ekonom Jiří Nožička.

"Spotřebitelům bych doporučoval aplikovat všechna možná dostupná úsporná opatření, včetně různých solárních instalací a podobně, protože bude hůře. Elektřina bude určitě v následujícím období zdražovat. V dalších dvou letech potom mírně stagnovat," varoval ekonom Oldřich Hájek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.