Dodavatelé energií mění ceníky. S fixací ještě počkejte, upozorňují experti

"Burzovní cena elektřiny v tuto chvíli klesá, hlavní důvod je ve slabosti evropské ekonomiky. Nejen poptávka na straně průmyslu klesá, což vede logicky ke snižování cen. Zároveň ochabuje strach z toho, že bychom se neobešli bez dodávek plynu z Ruska," vysvětluje pro TN.cz Jiří Cihlář, analytik ze společnosti Next Finance.

V reakci na snížení cen na energetickém trhu někteří dodavatelé zlevňují elektřinu i plyn. Ceník například mění innogy nebo ČEZ. "Díky dalšímu poklesu cen na burze nyní ceníky opět upravujeme směrem dolů. Zákazníkům na fixovaných produktech cenu snížíme v průměru o 12 % na elektřině i na plynu," říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. 

Odborníci však věří v další snižování cen, a od fixace tak zatím odrazují. "Prudce klesá burzovní cena. My očekáváme, že nejlepším termínem pro zafixování cen bude letošní léto, kdy jsou na energetickém trhu zapojeny více obnovitelné zdroje a panuje relativní klid," uvádí Cihlář.

[chooze:article;value:541022]

​Ekonom Štěpán Křeček upřesňuje, že burzovní cena elektřiny se už dostala za megawatthodinu dokonce pod 80 euro. To je v přepočtu 2 016 Kč. "Ještě v průběhu loňského října jsme se pohybovali na úrovni 140 eur. A to jednoduše přináší prostor pro další snižování cen pro domácnosti i firmy, které můžeme očekávat v následujících měsících," předpovídá ekonom.

A nedoporučuje fixovat ceny energií na příliš dlouhou dobu, protože se mohou ještě snížit. "V opačném případě se může stát, že by lidé zbytečně platili více, než musejí," dodává Křeček.

Ministerstvo průmyslu chce konec uhelných elektráren. Nahradit je má jaderná energie (7/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.