Dodavatelé energií na vás můžou zkusit trik. Dejte pozor, ať nenaletíte

Zdražení regulované složky energií má několik důvodů. "Máme odpojovány stabilní zdroje. Německo odpojilo jaderné elektrárny, u nás se chystá odpojení uhelných elektráren. V síti je sice výrazně více zdrojů, které vyrábí elektřinu, ale nejsme schopní predikovat, jak to s tím bude. Máme hodně větrných i slunečních elektráren, které jsou závislé na větru a slunci, a to jsou věci, které nejsme schopní ovlivnit," nastínil Kaňok.

"A aby ta síť byla pořád připravená a my mohli mít pořád zapnutý počítač či ledničku, tak distributor musí síť postavit takovým způsobem, aby tam ten proud byl, i když ty zdroje jsou nestabilní. To stojí obrovské peníze a to je ten důvod, proč je zapotřebí regulační poplatky zvedat," dovysvětlil energetický expert.

[chooze:article;value:531087]

​Významný podíl na zdražení bude mít znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje. "Jedna z největších částí je poplatek za obnovitelné zdroje, který jsme nyní neplatili. On se nezdražil, čehož jsem se bál, ale bude se znovu firmám a domácnostem účtovat. Ten nás stojí vcelku 600 korun za jednu spotřebovanou megawatthodinu," řekl Kaňok.

Zdražení se podle něj týká všech, byť ERÚ tvrdí, že by se ceny zákazníkům, kteří letos byli na zastropovaných částkách, zvýšit neměly. "Stejné to zdražení v rámci republiky pro všechny není. Česko můžeme rozdělit na tři distribuční území. Výrazně méně zdražilo to, kde se rozkládá hlavní město Praha. Tam ty ceny distribuce po zdražení jsou přibližně poloviční, než kolik to stojí ve zbytku republiky," doplnil.

[chooze:article;value:531144]

Někteří dodavatelé nyní ale zálohy snižují, může se pak prý stát, že lidé budou doplácet tisíce korun. "To může být klidně hra o to, aby měl zákazník pocit, že se mu jakoby zlevňuje, a nechtěl od dodavatele odejít pryč. V takovém případě bych se obrátil na specialistu, který se na to podívá a řekne mi, jestli je to správný krok," upozornil energetický odborník.

​Snížení záloh tak může být pouhý trik. "Nevěřte tomu, že váš stávající dodavatel se o vás postará nejlépe. Pravděpodobně to nebude pravda a někde jinde bude lepší nabídka než ta, kterou vám současný dodavatel dává. Běžte se podívat, možná ten rozdíl nebude tak veliký a zůstanete tam, kde jste. Já si ale myslím, že ve většině případů to tak nebude a uvidíte výhodnější nabídky, na které by se dalo přejít," poradil Kaňok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.