Dodavatelé energií oznamují nové ceníky. S fixací ještě počkejte, radí expert

Společnost ČEZ ve čtvrtek oznámila snížení cen plynu a elektřiny. "Dostanou se výrazně pod cenové stropy, zejména u plynu, kde cena postupně klesne až na 1 500 korun za MWh. Produkty budou dostupné pro stávající zákazníky, kteří chtějí své smlouvy prodloužit, i pro nové klienty a také pro zákazníky na produktu na dobu neurčitou," uvedl její mluvčí Roman Gazdík.

Ceníky ČEZ plánuje v průběhu letošního roku aktualizovat a reagovat na další případný pokles cen na trzích. Na 1 500 korun za MWh se zákazník dostane v případě tříleté fixace, upřesňuje generální ředitel společnosti ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

[chooze:article;value:489067]

​"Domácnost bydlící v rodinném domě, která topí plynem, takto ušetří oproti stropu cca 10 000 korun ročně. U elektřiny bude úspora oproti stropu až 700 korun na megawatthodinu. Ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu, ale my doufáme, že to je jen otázkou času," prozradil Kadlec.

Zlevňují i další dodavatelé

Tento týden pokles cen oznámil i další velký hráč mezi českými dodavateli energií – innogy. Zlevnění plynu se týká zákazníků s produktem Standard, a to zpětně už od 1. února. Podle tiskového mluvčího Martina Chalupského se to dotkne téměř 320 tisíc odběratelů.

Pro ty, kteří plynem topí, pokles bude o 18 %, což podle Chalupského zajistí úsporu zhruba 240 korun za megawatthodinu pod současný cenový strop. "Zákazníci, kteří vytápí běžný rodinný dům, tak ročně ušetří oproti zastropované ceně průměrně 3 000 korun. U zákazníků, kteří naopak využívají plyn jen pro vaření, tato sleva dosáhne dokonce hodnoty 34 %," objasnil mluvčí.

Nové ceny budou mít i zákazníci, kterým aktuálně končí jejich fixované smlouvy a budou uzavírat nové.

[chooze:article;value:482907]

​Také E.ON snižuje cenu plynu o 13 % a elektřiny o 18 %. "Domácnost, která využívá elektřinu pro vytápění, uspoří zhruba 1 900 korun ročně, a pokud vytápí plynem, mohou se úspory pohybovat až okolo 3 750 korun za rok," vysvětlil vedoucí prodeje ve společnosti E.ON Radek Fišer.

Pro většinu zákazníků bude nový ceník platit od 15. února, některé zbývající ceníky se mění až od 1. března. "Pro snížení ceny nemusí zákazníci nic dělat, vše proběhne automaticky. Všichni zákazníci, kterých se snížení ceny bude týkat, budou po 15. únoru postupně informováni e-mailem nebo dopisem," doplnil mluvčí firmy Roman Šperňák.

Pokles cen oznámil například i dodavatel MND. "V reakci na pozitivní vývoj trhu snižujeme ceny u základních ceníků. O detailu budeme zákazníky informovat od 7. 2. 2023 e-mailem nebo poštou. Změna se projeví automaticky, pro nastavení nemusíte nic dělat," uvádí na svých webových stránkách.

[chooze:article;value:486822]

​Ceny tlačí dolů také Centropol. "Stávajícím zákazníkům po konci fixace snížíme ceny plynu o 10 % pod cenový strop. Ceníky budeme dále aktualizovat a naše zákazníky postupně oslovíme," informoval dodavatel na svém webu.

Zafixování cen neuspěchejte

Energetický specialista a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor si nemyslí, že by nás v nejbližší době čekal další výrazný pokles cen energií. Bude se ale podle něj rozšiřovat nabídka, a tak lidem doporučuje ještě s fixacemi počkat.

"Zatím není třeba v panice uzavírat nové smlouvy s fixací. Pokud má člověk smlouvu na dobu neurčitou, stejně mu plyne tříměsíční výpovědní lhůta, přičemž výpověď musí podat do konce kalendářního měsíce. Ještě je tedy čas, zhruba do 15., 20. února," sdělil Gavor redakci TN.cz.

"Někteří velcí dodavatelé ještě oficiálně neoznámili nové ceníky, například Pražská plynárenská nebo Pražská energetika. Počkal bych tedy ještě chvíli, až bude nabídka širší," poradil.

Cenový strop energií platí od začátku letošního roku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.