Dodavatelé opět nabízí fixace cen energií. Experti řekli, zda se to vyplatí

Ceny energií, které od předloňského podzimu děsily Čechy, po dlouhé době opět klesají. Se snižujícími se cenami roste i zájem klientů českých dodavatelů energií o zafixování cen. Mnozí Češi totiž radši volí jistotu, než aby v zimě litovali.

Dodavatelé elektřiny i zemního plynu v Česku si tohoto trendu povšimli a podle toho upravili svou nabídku. Řada dodavatelů tak zafixování vrátila na seznam nabízených služeb. Oproti období před velkým nárůstem cen energií jsou zde ale rozdíly.

Pražská energetika fixace cen rok a půl neprováděla. "Nenabízeli jsme fixaci od podzimu 2021, kdy začal růst cen elektřiny na burze. Zastávali jsme názor, že fixace by pro zákazníky mohla být nevýhodná, pokud by došlo k poklesu ceny. Produkt s fixovanou cenou jsme do nabídky opět zařadili až v březnu letošního roku," uvedl mluvčí Pražské energetiky Karel Havelka.

[chooze:article;value:501149]

Firma také začala nabízet dva typy fixací. Tím prvním je fixace na dobu neurčitou, druhým je fixace jen do konce roku 2024. "Přibližně dvě třetiny našich zákazníků volí nefixovaný typ smlouvy a třetina chce cenu zafixovat. Lze konstatovat, že zájem o fixaci ceny se začíná v posledních týdnech zvyšovat," dodal Havelka.

Podobně je na tom i E.ON, který klienty láká na ceny energií pod vládním cenovým stropem. "Pro nové zákazníky aktuálně nabízíme fixované produkty na jeden nebo dva roky a produkt s klesající cenou do konce roku 2025," uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Právě o krátkodobější fixace mají podle Šperňáka lidé největší zájem. "Klienti se nechtějí aktuálně vázat s fixací ceny na příliš dlouhou dobu," vysvětlil.

Krátkodobé fixace trvale nabízí Centropol. Zákazníkům nabízí zafixované ceny na rok, víc se prý nevyplatí. "Produkty s fixovanou cenou na období delší než 1,5 roku uzavírat nedoporučujeme, a proto je ani nenabízíme," řekl marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Doporučení Centropolu většina klientů firmy uposlechla. "Zatímco v prvním kvartálu tohoto roku spotřebitelé výrazně více než kdykoli v minulosti preferovali produkty na dobu neurčitou, nyní tvoří jejich podíl pouhých 20 procent oproti převážně jednoletým fixacím s 80 procenty. Zákazníci tak chtějí získat jistotu stabilní ceny na zimní období," vysvětlil Matoušek.

Na nabídku krátkodobější fixace spoléhá také dodavatel MND. Ten jak u elektřiny, tak u plynu láká klienty na zafixování současných cen, které jsou o šestinu až čtvrtinu pod vládním stropem. Fixace MND mají trvat až do března 2025.

[chooze:article;value:514088]

Lidi ženou do fixace i obavy z blížící se zimy, kdy se dá očekávat, že ceny energií opět porostou, byť ne tak výrazně jako předloni. "Vidíme, že lidé mají čím dál větší zájem o fixace, a to až několikanásobně. Prudký pokles cen, který jsme viděli na jaře, se zastavil. Je to pravděpodobně tím, že se blíží topná sezona i konec vládních stropů," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ také slibuje fixace cen na dva nebo tři roky. Takto fixované ceny mají navíc být postupně klesající. Tuto nabídku poskytuje ČEZ jak novým klientům, tak i zákazníkům, kteří již se společností mají podepsanou smlouvu.

Někteří alternativní dodavatelé pak nabízejí fixaci na jeden měsíc. Ceny se stanovují podle vývoje na spotovém, tedy denním trhu. "Zde bych chtěl varovat: je to nebezpečné. Mohli jsme to vidět v době energetické krize, kdy se někomu z měsíce na měsíc mohly i zdvojnásobit nebo ztrojnásobit ceny za energie. Já bych doporučoval jistotu v podobě fixované ceny, která je předvídatelná," varuje ekonom Štěpán Křeček.

Rapidní nárůst cen, který řadu Čechů před dvěma lety zaskočil, byl pro mnoho lidí cennou lekcí. "Lidé se o energie zajímají mnohem více a řeší, co vše s nimi souvisí. Zároveň jsou v tomto tématu více erudovaní. Zatímco v minulých letech byla hlavním kritériem cena, nyní zákazníci víc než kdy jindy řeší i stabilitu dodavatele," dodal Šperňák.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.