Dodavatele zbraní české armádě vydírají. Na internetu jsou citlivá data firmy

Omnipol je významnou firmou v českém obranném průmyslu. České armádě dodává zbraně i letadla. Pravděpodobně jediný klik zaměstnance na špatný odkaz nebo stáhnutí škodlivého softwaru způsobil vážný kybernetický problém.

"Došlo k údajnému úniku dat a následnému vydírání vlastně ze strany organizované skupiny na tu firmu, aby zaplatila výkupné. Což se děje, to jsou klasické ransomwarové útoky," vysvětlil IT expert Miroslav Lujka.

Hackeři vyhrožují, že pokud firma nezaplatí, všechna data zveřejní na takzvaném darknetu, což je jakýsi internetový černý trh. A v úterý se tam opravdu objevil první vzorek dat. 

[chooze:article;value:510111]

"V tomto případě se jedná o pět gigabajtů dat, která označují za citlivá či tajná. Jsou mezi nimi osobní údaje, data související s podnikáním," upozornil expert na kyberbezpečnost Adam Koudela.

Skupina avizuje, že soubory obsahují také pasy a dokumenty zaměstnanců a klientů. Může jít ale také o dodavatelské smlouvy, či dokonce o detaily zakázek pro českou armádu. Data si už prohlédlo přes 20 tisíc lidí.

"Čekáme, jak bude probíhat vyšetřování, kdo to vlastně způsobil, jaká data unikla. Je to především velké varování pro další firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti," sdělil místopředseda Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Jan Bartošek.

[chooze:article;value:511237]

"Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost poskytl skupině Omnipol maximální podporu při řešení kybernetického incidentu," uvedl mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Marek Vala.

Vyjádření Omnipolu jsme nedostali, většina zaměstnanců má prý totiž aktuálně dovolenou.

K situaci se prý ale firma stejně nevyjadřuje. Za hackerským útokem zřejmě stojí skupina Play, která už loni zaútočila třeba na Ústav jaderného výzkumu. Poté, co ústav odmítl zaplatit výkupné, se na darknetu objevilo několik tisíc souborů.

Omnipol je akciová společnost, která obchoduje s moderními technologiemi i obrannou a bezpečnostní technikou. Podle odborníků by ale kauza s únikem citlivých dat neměla reputaci firmy zásadně zhoršit. Česká armáda od Omnipolu v minulosti nakoupila například čtyři letouny CASA, protitankové zbraně Karl Gustav nebo protiletadlové komplety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.