Dodávku s pochybnými potravinami na D1 zastavili celníci. Zabavili přes 150 kilo

[chooze:gallery;value:32029]

Kontrolu zaměřenou na přepravu potravin a surovin živočišného původu celníci spolu s veterináři provedli na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Tam zastavili rumunského řidiče, který vezl ze své vlasti do Německa více než 150 kilogramů mléčných výrobků.

Smetana, brynza a tvaroh byly v použitých plastových kbelících, pytlech a krabicích od banánů. "Mléčné výrobky nebyly nijak označeny. Chybělo na nich oválné označení zdravotní nezávadnosti, údaje o datu spotřeby či označení šarže," informoval na webu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:505912]

Na krabicích našli inspektoři pouze původní etikety od banánů, na kbelících pak staré a poškozené etikety od jiných produktů. "Na průvodním dokladu, který řidič kontrole předložil, byl sice uveden údaj výrobce, inspektoři však následně zjistili, že nefiguruje na seznamu v Rumunsku schválených výrobců," doplnil Vorlíček.

Kromě toho vezl řidič v dodávce také masné produkty. U těch naopak kontrola nezjistila žádné porušení legislativy. V tomto případě zboží pocházelo od schváleného rumunského výrobce, mělo odpovídající označení a šofér k nim předložil vyhovující doklady.

Veterináři spolu s celníky mléčné výrobky zabavili a nechali je zlikvidovat v asanačním podniku. "Se zahraničním přepravcem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až 50 milionů korun," uzavřel Vorlíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.