Moderní bydlení

Dohoda s Hamásem se odkládá. Rukojmí v Gaze zůstanou minimálně do pátku

Izraelský poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi uvedl, že propuštění nejméně 50 izraelských a zahraničních rukojmích držených Hamásem je na dobré cestě, ale dojde k němu nejdříve v pátek, informuje agentura AFP. "Jednání ohledně propuštění našich rukojmích neustále pokračují," uvedl v prohlášení s tím, že k zahájení propouštění dojde podle původní dohody mezi stranami, a to nejdříve v pátek. Další izraelský představitel uvedl, že k zastavení bojů nedojde ani ve čtvrtek, jak se původně očekávalo.

Toto zpoždění je citelnou ranou pro rodiny, které zoufale touží po návratu svých blízkých domů, a pro více než dva miliony obyvatel Gazy, kteří se modlí za ukončení 47 dní trvající války. V rámci složité a pečlivě připravené dohody se Izrael a bojovníci Hamásu dohodli na čtyřdenním příměří, během něhož bude propuštěno nejméně 50 rukojmích zajatých při krvavých útocích ze 7. října. 

[chooze:article;value:530186]

Dohoda je omezena na ženy a děti a nezahrnuje mužská rukojmí, upřesnil podle deníku The Jerusalem Post představitel Izraele a dodal, že z prvních 50 zajatců bude pouze 30 dětí. Zatím není jasné, co zavinilo zpoždění celé dohody, ani zda toto posunutí nesignalizuje nějaký závažnější problém ve vyjednávání. Očekávalo se, že ujednání vstoupí v platnost ve čtvrtek, a to navzdory ostrému odporu některých členů izraelské tvrdé pravicové vlády.

https://twitter.com/AFP/status/1727508906929508767

Scénář dohody naznačuje, že za každého izraelského zajatce budou propuštěni tři palestinští vězni. Izrael by tak na oplátku propustil nejméně 150 palestinských žen a dětí a po týdnech bombardování a těžkých bojů by na pobřežní území vpustil více humanitární pomoci.

S nadějí, že tato dohoda umožní propuštění všech izraelských dětí a žen zajatých v Gaze, zveřejnila izraelská vězeňská služba seznam 300 uvězněných palestinských žen a osob mladších 18 let, které by mohly být propuštěny. V dokumentu izraelské vlády se dále uvádí, že za každých dalších 10 propuštěných rukojmích bude poskytnut den příměří navíc.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sice dohodu s Hamásem zprostředkovanou Katarem, Spojenými státy a Egyptem osobně podpořil, ale slíbil, že bude dočasná a neukončí kampaň za zničení Hamásu. Naproti tomu ministr vnitra Itamar Ben-Gvir označil dohodu za historickou chybu, která by povzbudila Hamás a ohrozila životy izraelských vojáků. Seznam rukojmích, které Hamás hodlal propustit ve čtvrtek v rámci první fáze dohody o příměří, už obdržel šéf Mossadu David Barnea během své středeční návštěvy Kataru.

Netanjahu rovněž poděkoval americkému prezidentovi Bidenovi, který se spolu s vrcholnými představiteli své administrativy významně podílel na sjednání této dohody. Americký prezident poté zveřejnil na sociální síti X poděkování za uzavření dohody.

"Jsem potěšen, že tyto statečné duše, které prošly nevýslovným utrpením, se po plné realizaci této dohody opět setkají se svými rodinami," napsal Biden. Někteří z držených rukojmích mají dvojí izraelsko-americké občanství. "Jako prezident nemám vyšší prioritu než zajištění bezpečnosti Američanů držených jako rukojmí po celém světě. A nepřestanu, dokud nebudou všichni propuštěni," dodal.

Podívejte se na středeční reportáž o dohodě mezi Izraelem a Hamásem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.