Dojemné vzpomínky na herce z Arabely: Filipovský to měl složité, přiznal Lábus

[chooze:gallery;value:34217]

Ačkoliv od natáčení Arabely uplynulo přes 45 let, vzpomíná na něj Jiří Lábus s láskou. "Byla to hrozně krásná práce díky kolegům, se kterými jsem se tam sešel. Mohu být šťastný, že jsem ještě zažil takové herecké osobnosti, jako byl pan Brodský, Sovák, Menšík, paní Stella Zázvorková nebo Iva Janžurová. Pro mě to byla úžasná škola," svěřil se Lábus.

Jako Rumburak se na natáčení často potkával s Františkem Filipovským, který si zahrál čerta Blekotu. "To je člověk, on už byl ve věku, pan Filipovský, ale ten měl takovou energii. Já si pamatuji, že jsem přišel v šest ráno do maskérny, bylo mi 28 nebo 29, a on už tam sršel vtipy, byl plný vitality. Měl to ale složité, jemu jako čertovi lepili chlupy," zavzpomínal herec.

[chooze:article;value:537546]

Filipovského znal dokonce z minulosti. "My jsme se už znali, společně jsme totiž natáčeli Lakomce, kde on hrál sluhu. Ale byl teda ohromný, vitální, úžasný čert," dodal Lábus. Ačkoliv někteří z jeho kolegů už odešli do hereckého nebe, času stráveného s nimi si váží. Společně natáčeli například v pražském Park hotelu, který prošel během let výraznou proměnou.

Po revoluci totiž změnil majitele, který ho přejmenoval na hotel Mama Shelter Praha, stále se však stává, že se tam někteří hosté ubytují kvůli vzpomínkám na Arabelu. "Od doby natáčení bylo rekonstrukcí více, nicméně ta poslední do současné podoby byla v roce 2018," prozradila mluvčí hotelu.

[chooze:article;value:533067]

Fanoušci seriálu by však zajisté poznali legendární recepci, za níž v Arabele stál pan Herman v podání nedávno zesnulého Ladislava Županiče. "Naše recepce tak ale nevypadala vždy. V 90. letech zde proběhla velká rekonstrukce, kdy původní recepci odstranili a nahradili ji větší recepcí ze světlého dřeva. Nicméně při další rekonstrukci v roce 2015 původní recepci z 60. let vrátili a nám se moc líbí, jak dnes vypadá," uzavřela mluvčí hotelu.

Pár zásadních scén v Arabele málem nevzniklo. Podívejte se na video (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.