Dokáže předpovědět vaši smrt. Dánští vědci vytvořili nejpřesnější AI na světě

Badatelé Dánské technické univerzity (DTU) využili umělou inteligenci a osobní data dánské populace, aby vytvořili takzvaného "robota smrti".

Software, který dokáže předpovědět, kdy člověk zemře, měl podle vědců 79procentní míru přesnosti při procházení dat šesti milionu Dánů z let 2008 až 2020. V úvahu berou informace jako například zdraví, vzdělání, zaměstnání a příjem.

"Model jsme využili k vyřešení základní otázky, do jaké míry dokážeme předpovědět vaši budoucnost na základě vaší minulosti," sdělil profesor Dánské technické univerzity Sune Lehmann Jørgensen.

Prototyp Life2vec je nejpřesnějším ze všech existujících AI modelů, a to celkem o 11 %. Vědci zadali data lidí ve věku od 35 do 65 let, z nichž polovina zemřela do roku 2020, a dali umělé inteligenci příkaz, aby vyhodnotila, kdo zemřel a kdo žije. Bot byl také schopen předvídat výsledky osobnostních testů lépe než přístroje naprogramované přímo pro tento účel.

[chooze:article;value:526383]

​"Je jasné, že náš model by neměly využívat pojišťovny, protože celý princip pojištění spočívá v tom, že nevíme, kdo bude nešťastníkem, kterého postihne nehoda," uvedl Jørgensen pro portál New Scientist.

Podle něj by měl být Life2vec používán ve zdravotnictví, aby včas zachytil zdravotní problémy, nebo vládami s cílem snížit nerovnost mezi lidmi. Zdůrazňuje však, že by jej mohly velké společnosti lehce zneužít.

Podobné technologie už jsou prý už využívány. “Pravděpodobně už jsou na nás používány velkými technologickými firmami, které o nás mají tuny informací a využívají je, aby vyhodnocovali lidské chování," řekl profesor Lehmann.

Umělá inteligence oklame i odborníky. Změnit se dá úplně všechno:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.