Dokončení D11 je stále v nedohlednu. Vítězná firma Budimex stavět nemůže

Polská firma Budimex vyhrála loni soutěž na dostavbu posledního, 21 kilometrů dlouhého úseku D11 k polské hranici. Kilometr bude stát více než půl miliardy. Firma Budimex vyhrála s cenou 11,4 miliardy korun. A to je o 340 milionů levnější než druhá firma v pořadí. Jenže v projektu jsou i dva tunely, které se staly jádrem sporu.

Právě neúspěšný účastník konkurzu výhru Budimexu napadl u antimonopolního úřadu s tím, že na tunely delší než 100 metrů nemá dostatek referencí. "Firma Budimex nedoložila kvalifikační podmínky, konkrétně se jednalo o potřebné reference k novostavbě tunelů," uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda.

[chooze:article;value:554265]

"Budimexu jsme dali možnost vyjádřit se do 15 dnů, může se dovolat nebo také doložit relevantní dokumenty a reference, které ÚOHS postrádal," sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Firma Budimex se cítí poškozená. Dlouho se považovala za vítěze, má připravenou techniku a zázemí, nasmlouvala si subdodavatele. "Za námi podanou nabídkou si však i nadále stojíme. Podáme proto odvolání a věříme, že bude nakonec rozhodnuto v náš prospěch. Máme neochvějnou důvěru v naše schopnosti, reference a náš tým,“ uvedla mluvčí Budimexu Diana Zygelská.

Místo bagrů, které už měly dálnici pět měsíců stavět, jdou do akce právníci. A lidé z obcí, kterým má dálnice ulevit, jsou už rozladění. Už loni způsobila několikaměsíční zdržení námitka ekologického sdružení Děti země. Vedení ŘSD teď počítá s tím, že se se stavbou začne nejdříve na podzim letošního roku a dokončená polská dálnice S3 tak pořád končí v poli na česko-polské hranici.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.