Doktoři si letos přilepší. Růst platů má vyřešit jejich nedostatek

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo vyřešit problém s dlouhodobým nedostatkem lékařů. V roce 2023 proto podpoří některé obory. Finančního navýšení se tak dočkají například obory všeobecné praktické lékařství, pediatrie, dětská psychiatrie a dětská neurologie.

"Letošní dotace na rezidenční místa reflektují potřebu českého zdravotnického systému a pomohou dostat lékaře do oborů, kde chybí nejvíce rezidenčních míst," vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Letos tak ministerstvo rozdělí pro obor všeobecného praktického lékařství 150 rezidenčních míst, což je doposud nejvíce. V oboru pediatrie jich bude přiděleno 80. Jak vysvětluje odborný portál Po medině, dochází tak k navýšení dotací ze státního rozpočtu, které následně slouží k úhradě nákladů spojených se specializačním vzděláváním i mezd.

[chooze:article;value:484942]

​"V minulých letech nebyla při přidělování rezidenčních míst zohledňována situace v primární péči a s ní související trendy (stárnutí populace apod.), což vedlo ke zhoršení dostupnosti lékařské péče. To nyní napravujeme. Spolu s tím razantně navyšujeme prostředky pro lékaře v celém specializačním vzdělávání, tedy nejen základní kmen, ale i specializovaný výcvik, a to tak, aby měli důstojnější příjem," dodává Válek.

Ministerstvo si od tohoto kroku slibuje zejména vyšší zájem o tyto konkrétní obory lékařství. Díky takovým krokům se totiž ihned zvýší počty míst nejen pro praktické lékaře, ale i pro pediatry, dětské psychiatry i dětské neurology. K nárůstu počtu lékařů by navíc podle ministerstva mohlo dojít v krátkodobém horizontu.

Antibiotika se vrátí do lékáren. Nehrozí, že by se na někoho nedostalo, slíbil Válek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.