Domácí péče je v krizi. Zdravotnický materiál si už někde sestry platí samy

Péči zdravotní sestry přímo u sebe doma dnes využívá přes 150 tisíc Čechů. Poskytovatelům těchto služeb teď ale hrozí, že provoz v budoucnu neutáhnou. Nedohodli se totiž s pojišťovnami na financování pro příští rok. Návrh pojišťoven by jim prý nepokryl ani letošní výdaje. Náklady na vybavení nebo dopravu za klienty se navíc každoročně zvyšují.

"Vůbec to nepromítá inflaci, nárůsty cen a tak dále. Reálně to vlastně není ani to, co bychom měli v roce 2024. Což pro malé péče hlavně v okrajových oblastech může být až likvidační," popsala ředitelka Homecare Ludmila Derner.

[chooze:article;value:558263]

Například zdravotnický materiál už někteří poskytovatelé financují na úkor platů zdravotních sester. ​"Nebudou finanční zdroje na to, aby sestry potřebnou práci mohly u pacientů doma dělat," uvedla ředitelka Derner.

Podle ministra zdravotnictví jsou ale obavy předčasné. "My teď čekáme na konec června, kdy bude jasná predikce ministerstva financí, jaký bude vývoj toho pojištění v letošním roce. Podle toho budeme moci nastavit úhradovou vyhlášku přesně v souladu s tím, jak to schválila vláda. Bezesporu žádný segment na tom nebude hůř než v loňském roce," prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:558112]

Nejvíce prý poskytovatelům stouply náklady na pohonné hmoty. Navýšit úhrady na dopravu ale pojišťovny odmítly.​ Domácí péče je prý osmkrát levnější než pobyt v nemocnici a pro pacienta má navíc řadu výhod.

"Na pacienta jeho domácím prostředí působí lépe i psychicky, je tam lepší rekonvalescence i lepší spolupráce," vysvětlila Lucie Jursíková Brožková z agentury Sluníčko. Zástupci poskytovatelů domácí péče by měli o situaci jednat v červenci s ministrem zdravotnictví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.