Domácí úkoly mají být dobrovolné. Téma by si žáci měli vymýšlet sami, míní experti

Polsko zakáže domácí úkoly pro své školáky od letošního dubna. Vysokoškolská pedagožka Helena Zitková se domnívá, že by měly být domácí úlohy zadávány na dobrovolné bázi stejně jako to již dříve doporučilo české ministerstvo školství, podle něhož by se úkoly ani neměly známkovat.

Podle Zítkové by si děti například mohly samy od sebe vymyslet domácí úlohy, které by pak své učitelce přinesly. "Žáky máme vést k odpovědnosti. Ani když jsou úkoly povinné, tak je do školy nepřinesou všichni, někde je načmárají nebo si pomohou umělou inteligencí," upozorňuje vysokoškolská pedagožka v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova.

[chooze:article;value:538261]

​Podle mezinárodního srovnání čtyřiceti zemí jsou na tom čeští žáci nejlépe. Úkoly jim denně zaberou jen okolo patnácti minut. Třeba na Tchaj-wanu jim vypracování trvá dvojnásobek času a v Salvadoru dokonce 45 minut.

Zlatou střední cestou bychom se měli vydat podle Luboše Zajíce, prezidenta Asociace ředitelů základních škol ČR. "Zakazovat je by mi přišlo nerozumné. Současná praxe je ale velice různorodá. Záleží na každé škole, jak to tam pojímají. A to samozřejmě úplně ideální není," vysvětluje Zajíc.

Podle něj bychom si měli v první řadě říci, co vlastně domácí úkoly jsou a k čemu slouží. "Dnes jsou trochu takovým strašákem a dá se mezi ně zahrnout cokoli. Podle mě význam domácích úkolů spočívá v tom, že by žáci měli mít možnost upevnit svoje dovednosti," upozorňuje šéf asociace ředitelů škol. Například po prvňáčky považuje za důležité i některé další aktivity včetně čtení.

Záznam celého pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.