Domácnost pod kontrolou: Spočítejte si, za co platíte úplně zbytečně

Předplacené služby

Poměrně zbytečně se rodinné finance ztrácejí v předplacených službách. Může se jednat o televizní a hudební platformy, streamovací služby, virtuální uložiště, předplacené aplikace nebo internetové a mobilní služby. "Ve většině případů se jedná o stovky až tisíce korun měsíčně, což může v důsledku ukrajovat z rodinného rozpočtu pořádnou sumu. Udělejte si revizi svých předplacených služeb, může vám v tom pomoct vaše internetové bankovnictví, které zobrazí kategorie podobných plateb, a kriticky se podívejte na to, zda je opravdu používáte a potřebujete. Informujte se taky u svého poskytovatele internetu a mobilních služeb o rodinném předplatném, které zpravidla vychází o mnoho levněji," řekla Veronika Němcová z České spořitelny.

[chooze:article;value:507108]

​Snižte spotřebu energie

Ačkoliv nás energetické krize a prudké zvýšení cen donutily šetřit, zamyslete se nad tím, jestli energiemi stále zbytečně neplýtváte. Existuje několik jednoduchých opatření, která vám velmi efektivně zajistí nižší spotřebu.

  • Vyměňte klasické žárovky za LED žárovky. Jsou sice dražší, ale investice se vám během několika měsíců vrátí, s LED žárovkami totiž činí úspora elektřiny na svícení přes 75 %.
  • Místo sušičky používejte sušák na prádlo. Díky tomuto jednoduchému opatření můžete ušetřit až několik tisíc korun ročně. Sušička totiž patří mezi největší žrouty elektrické energie v domácnosti
  • Nejvíc ale v domácnosti ušetříte na vytápění a ohřevu vody (pokud topíte a ohříváte vodu elektřinou). V zimě proto zkuste snížit teplotu v místnosti na max. 21 °C. "Když teplotu snížíte o jeden stupeň, ušetříte asi šest procent energie na vytápění. Když uberete tři stupně, můžete ročně ušetřit až několik desítek tisíc korun. Vždy samozřejmě záleží na tom, jestli je váš dům zateplený, kolik místností vytápíte apod.," vysvětlila Veronika Němcová z České spořitelny.
  • Zamyslet se také můžete nad tím, zda se vám nevyplatí pořídit si nový kotel. Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám se vám navíc část nákladů po pořízení vrátí.

Nakupujte z druhé ruky

Existuje mnoho bazarů, second handů, internetových aplikací, kde nakoupíte různé zboží, sportovní vybavení či oblečení za velmi příznivé ceny. Nejenže to ocení váš rodinný rozpočet, ale také naše planeta. Buďte ale obezřetní. Bohužel, falešné e-shopy stejně jako podvodníci na bazarech rostou jak houby po dešti. Proto si vždy ověřujte, s kým komunikujete, čtěte recenze a nikdy nesdílejte přístupy a hesla k bankovnictví, ať vám nákup dělá opravdu jen radosti a nepřináší další starosti.

Čechům docházejí úspory. Můžou za to rostoucí ceny (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.