Domácnosti plýtvají jídlem v Česku nejvíc. Rodina vyhodí až 14 tisíc korun

Nejčastěji se podle Číhalíkové plýtvá v domácnostech. "Lidé to neradi slyší a rádi svalují vinu na restaurace a řetězce. Ale 55 procent jídla se vyplýtvá v domácnostech," nastínila ředitelka Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

Podle průzkumu Mendelovy univerzity v Brně z roku 2019 se vyhodí v domácnosti zhruba 37 kilogramů potravin ročně. "Ve společnosti toto téma rezonuje čím dál víc. Lidé si víc uvědomují, že by to měl každý řešit, dokáže to ovlivnit budoucnost naší planety," míní Číhalíková.

[chooze:article;value:490401]

​Jedna z motivací, proč by lidé neměli vyhazovat jídlo, je šetření peněz. "Na začátku letošního roku jsme to počítali s VŠE a průměrná česká rodina by dokázala ušetřit zhruba 14 tisíc korun ročně, kdyby zbytečně neplýtvala jídlem. Úspora je docela velká a určitě to stojí za to, zamyslet se nad tím, proč a kde neplýtvat," řekla.

Základ všeho je prý plánování. "Začít můžete u přemýšlení, co budete vůbec jíst. Promyslet si, co máte doma uloženo, co budete nakupovat, co vařit, a přemýšlet, co máte v týdnu za pracovní povinnosti, že třeba nebudete moc doma a jídlo se tam zbytečně zkazí. V obchodě byste neměli podléhat slevovým akcím 3+1," poradila Číhalíková.

[chooze:article;value:507253]

​"Doma je pak důležité ty potraviny správně uložit. Mnoho lidí má špatně nastavenou teplotu v ledničce nebo neví, kam správně uložit zeleninu, ovoce. Taková dobrá rada je, že ve chvíli, kdy nakupujete tu danou plodinu v supermarketu, tak na to stejné místo ji uložte i doma. Například rajčata v lednici ztrácí chuť, mají být venku. Je lepší nakupovat méně a častěji," doplnila.

Zásadní je podle ní i to, že si lidé pletou pojmy "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". "'Spotřebujte do' znamená, že to skutečně do té doby máte spotřebovat. Minimální trvanlivost ale znamená, že to jídlo můžete zkonzumovat i po jejím uplynutí," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.