Domácnosti si v příštím roce připlatí za elektřinu. Ekonom řekl, jak to zvládnout

Veřejnou debatu o energetice před nedávnem rozproudilo oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o růstu ceny regulované složky elektřiny, která by měla podle návrhu v příštím roce vzrůst až o 71 procent. Premiér Petr Fiala (ODS) se snažil situaci mírnit s tím, že koncová cena elektřiny stoupne maximálně o jednotky procent.

Takhle to ale bude fungovat jen u části domácností. Ti, kteří si ceny energií zafixovali ještě před energetickou krizí, si budou muset připlatit. "Největší procentní nárůst budou mít domácnosti, které doteď platily v podstatě méně než zbytek," uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct ekonom Pavel Peterka.

Domácnosti, kterých se to týká, by si tak podle Peterky měly v první řadě uvědomit, jaký mají tarif a kolik platí. Vhodné je si i zjistit, jakou nabídku dostanete po konci fixace u stávajícího dodavatele a jakou u konkurence.

[chooze:article;value:529678]

"A taky trochu zapracovat na psychologii s obchodníky," radí dále Peterka. "Každý neplatí stejně, vždy jde vyjednat cenu," dodává. Domácnosti, které situaci nebudou zvládat ani tak, si mají zažádat o pomoc u státu. "Tam, kde se to bude přít, věřím, že stát pomůže," dodal.

Navýšení cen elektřiny podle něj ale bude únosné. S tím souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle něj šlo spíš o to, že ERÚ navýšení ceny regulované složky elektřiny špatně komunikoval. Jde totiž o sociálně citlivou věc.

"Rychle zareagoval generální ředitel ČEZu, který deklaroval, že co se týče nárůstu cen pro domácnosti, tak pro 40 procent klientů ČEZu to bude nárůst maximálně jednoho až dvou procent," řekl Skopeček. Výrazný rozdíl prý nepocítí ani zbylých 60 procent.  

[chooze:article;value:528017]

Pomoct se prý chystá i vláda. "Chci ubezpečit, že vláda nenechá nikoho padnout do chudoby. I v tomto roce vydala na pomoc cenami energií 110 miliard korun ze státního rozpočtu, aby firmy i domácnosti situaci zvládly. Obdobná částka přichystána není, ale je potřeba si uvědomit, že situace s cenami energií na trhu se zlepšuje," řekl.

Cena elektřiny se totiž skládá ze dvou složek, regulované a neregulované částky. Regulovaná část, která má v příštím roce stoupnout o 71 procent, zahrnuje například distribuci a přenos elektřiny a tvoří jen 40,01 procenta konečné částky za elektřinu.

Ta neregulovaná se odvíjí od smlouvy s dodavatelem a tvoří 59,99 procenta konečné částky. Podle premiéra Fialy by právě tato část měla v příštím roce klesnout a vyrovnat tak nárůst té regulované.

Celý díl pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.