Domácnosti si za teplo ještě připlatí! Zdražovat se bude ve většině měst

Už teď počítají každou korunu. Od ledna zbude z důchodu manželům z Ostravy ještě méně. Teplo zdraží o téměř polovinu. "Odhadem pro mě, jak jsem to počítal, doplatek vyšel tak na 50 tisíc, jak to přijde," uvedl senior. "Tak se odstěhujeme do nějakého domova důchodců," má jasno jeho paní.

Někteří chtějí raději topit ještě méně než dosud. "Už teď netopím na trojku, v některých místnostech jenom na dvojku, jenom temperuji," přiblížila důchodkyně.

[chooze:article;value:481516]

Kvůli zdražení tepla se zvednou měsíční zálohy také nájemníkům jednoho z největších majitelů bytů v Česku. "V bytě dva plus jedna se zvýší od příštího roku asi o 1 500 korun," uvedla mluvčí společnosti Heimstaden Kateřina Piechowiczová.

"V Ostravě se sice využívá lokální černé uhlí, ale i to výrazně zdražilo. A proto bude ten nárůst přes 40 %," tvrdí mediální poradkyně společnosti Veolia Energie ČR Jana Dronská.

Naopak v domácnostech, kterým dodává teplo Pražská teplárenská, cena tepla od 1. prosince stoupla průměrně za měsíc o 210 korun. Teplem je zásobuje uhelná elektrárna Mělník a ekologická spalovna v Malešicích. Na ekologii vsadili také ve Frýdku-Místku.

Teplo vyrábějí především z biomasy a uhlí. Od ledna se tam lidem cena za teplo zvedne podobně jako v Praze. "Ve Frýdku-Místku bude nárůst nižší zejména díky využívání biomasy, která nezdražila tolik jako jiná paliva," vysvětlila Dronská.

Tento typ výroby tepla chce město Frýdek-Místek co nejrychleji rozšířit a připojit další místa. Asi nejvíce stouply ceny za teplo lidem v Brně. Už v listopadu domácnostem měsíčně vzrostly o přibližně 1 500 korun. Díky zastropovaní ceny plynu by teplo mělo příští rok podle mluvčí Teplárny Brno Zuzany Novotné zlevnit.

Rusko zakázalo vývoz ropy do některých zemí. Jestli se to dotkne České republiky, se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.