Domácnosti ušetří tisíce. Dodavatelé energií oznámili další zlevňování

Za poslední rok jde o třetí zlevňování energií od firmy E.ON. Domácnostem se sníží cena za odebíraný plyn v závislosti na spotřebě. Nové ceníky by měly začít platit od 1. května. "Situace na trhu s plynem se aktuálně vyvíjí pozitivně, pomáhá nám i teplá zima a cena komodity na burzách klesá. I proto můžeme všem našim klientům, kteří u nás mají produkty bez fixace ceny, jejich ceníky znovu zlevnit," uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný.

Stálí zákazníci v běžném ceníku zaplatí za dodávaný plyn 1 989 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH, a to ve všech pásmech spotřeby. Nově tak bude cena plynu v daném ceníku stejná, bez ohledu na výši odběru.

[chooze:article;value:543266]

"V praxi to znamená, že oproti stávajícím cenám nejvíce poklesne cena domácnostem, které využívají plyn pouze k vaření, a to o 21 %. V ostatních pásmech se ceny za odebraný plyn sníží o 13 až 16 %," vysvětlil vedoucí prodeje energií domácnostem ve společnosti E.ON Energie Radek Fišer.

Podle výpočtů společnosti ušetří ročně domácnosti, které plynem pouze vaří a ročně odebírají do 1,89 MWh, s novými ceníky okolo 680 korun. Odběratelé, kteří plynem ohřívají i vodu a ročně odeberou okolo 8 MWh plynu, pak celkově ušetří přes 2 500 korun. A těm, kteří plynem i topí a ročně odeberou okolo 15 MWh, se sníží náklady přibližně o 4 500 korun.

"Dobrou zprávou pro naše klienty je i snižování záloh. Tam, kde to bude možné, budeme zákazníkům snižovat zálohy na plyn plošně. Ostatní si mohou své zálohy upravit směrem dolů sami v portále nebo aplikaci Energie24," doplnil Fišer.

Od 20. března 2024 zlevní energie také Moravské naftové doly (MND). U plynu bude nově v rámci základních ceníků stanovena obchodní cena 1 926 korun za megawatthodinu, a to včetně DPH a se zahrnutím 6% slevy za věrnost.

[chooze:article;value:543136]

Zákazníkům, kteří mají sjednaný základní ceník Proud, se cena za MWh v nejčastější distribuční sazbě sníží na částku 4 544 korun za MWh s DPH. Mimo jiné zlevní také Ceník se stropem, u kterého MND prodlužují platnost jejich cenového stropu, který odběratelům garantuje maximální cenu do 31. prosince 2024. Více se dozvíte zde.

Ceny v letošním roce přitom už snížili i další dodavatelé. Společnost ČEZ od poloviny února zlevnila ceníky fixací u elektřiny i plynu. "Naši strategii promítat pokles velkoobchodních cen energií do ceníků pro naše zákazníky držíme i v letošním roce a přicházíme s dalším velkým zlevněním. Zákazníkům na fixovaných produktech cenu snížíme v průměru o 12 %," informoval generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Od začátku března zlevnila plyn v průměru o 6,1 % také Pražská plynárenská, ke snížení cen přistoupila rovněž společnost innogy. "Obchodní složka ceny klesne o stovky korun za megawatthodinu a zákazníci oproti loňskému stropu uspoří významné částky. Zákazník v rodinném domku, který od inoggy odebírá obě komodity a topí plynem, ušetří za rok skoro 40 tisíc korun," nastínil ředitel maloobchodu inoggy David Konvalina.

Šetření elektřinou není snadné, protože v domech se skrývá mnoho žroutů energií. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.