Dominik Feri je vinen, rozhodl soud. Dostal tři roky vězení za znásilnění

[chooze:gallery;value:33715]

Ve čtvrtek dopoledne se sešel obvodní soud pro Prahu 3, aby vynesl rozsudek nad exposlancem Dominikem Ferim. Feriho uznal vinným ze dvou případů znásilnění a z jednoho pokusu o něj. Odsoudil jej ke třem rokům vězení, jak požadovala státní zástupkyně. Feri také musí uhradit celkem 510 tisíc korun poškozeným. Obhajoba požadovala zproštění viny.

"Pan obžalovaný trestnou činnost popřel. Sexuální aktivity s poškozenými připustil, ovšem s tím, že to bylo ve všech případech plně konsenzuální. Provedeným dokazováním ale soud vzal za prokázané, že se sexuálního násilí dopustil vůči všem poškozeným, poškozené mu souhlas k takovým aktivitám nedaly, naopak jim byly nepříjemné a odmítaly je, což mu daly najevo, a muselo to být jasné i z jejich odmítavého chování," uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

"Pokud pan obžalovaný staví svoji obhajobu na argumentu, že jestliže by poškozenou znásilnil, tak by s ním přeci neudržovala žádný kontakt a nedošlo by mezi nimi k dalším dobrovolným pohlavním stykům, tak je třeba poukázat znovu na ten znalecký posudek číslo dvě. V těchto případech hrají roli psychologické fenomény jako popření, snaha o potlačení prožitku, omlouvání pachatele tím, že on přece není a nemůže být tak špatný, tedy opět ta takzvaná racionalizace," reagovala soudkyně na část argumentů obhajoby v odůvodnění rozsudku.

První slova Dominika Feriho po rozsudku:

​​Při určování trestu soud dle svého vyjádření přihlížel "k povaze a závažnosti skutků, k poměrům obžalovaného, k dosavadnímu způsobu života a možnostem jeho nápravy a k dalším okolnostem". Za pohrdavé a neomalené soud označil chování Feriho při výslechu poškozených. Při jejich výslechu seděl Feri v jiné místnosti a vše sledoval přes televizní obrazovku. Soud uvedl, že se Feri výpovědím smál tak nahlas, že to bylo slyšet až přes zeď.

Feri se hned na místě odvolal, zmocněkyně poškozených i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak není pravomocný. 

"Rozsudek není pravomocný, my jsme ihned podali odvolání s tím, že počkáme na písemné vyhotovení a postavíme se k tomu. Podle našeho názoru, podle mého názoru a názoru obhajoby, se soud vůbec nevyrovnal se skutkovými rozpory, kterých je tam jako máku, a za situace, kdy je to pouze tvrzení proti tvrzení a chybí přímé důkazy, tak máme za to, že by k tomu měl přihlédnout, a věříme, že tuto chybu odvolací soud napraví," sdělil Feri po opuštění soudní síně.

"Jsem zklamaný, protože mi přijde, že jsme opravdu šli větu po větě a těch rozporů tam bylo skutečně hodně, a jestli se tedy soud za situace tvrzení proti tvrzení rozhodl takto, tak věříme v to, že odvolací soud k našim důkazním návrhům přihlédne. Nějaké jsme dávali a tento soud k nim nepřihlédl," dodal Feri. Ten zopakoval, že je nadále přesvědčený o své nevině.

[chooze:article;value:527645]

Závěrečné řeči

V úterý před soudem přednesly obžaloba i obhajoba své závěrečné řeči. Státní zástupkyně shrnula všechny případy údajných sexuálních útoků. V prvním z nich měla figurovat tehdy nezletilá dívka, ve druhém případě měl Feri zneužít momentu, kdy s ním druhá žena zůstala na pokoji sama, a ve třetím případě se mělo jednat o sexuální útok na půdě Poslanecké sněmovny, jehož obětí měla být jedna ze stážistek.

​Feri vinu odmítá, podle něj jde o výmysly. Jeho obhájkyně u soudu prohlásila, že každá z údajných obětí mohla mít několik důvodů pro falešné obvinění. Zmínila třeba zištnost, součástí obžaloby jsou i požadavky na finanční vyrovnání. "Jediným skutečným poškozeným je sám obžalovaný," prohlásila u soudu. Řekla také, že na Feriho byla zahájena mediální štvanice, která jej vykreslila jako sexuálního násilníka.

Podívejte se na reportáž TV Nova z úterního přelíčení v kauze s Dominikem Ferim:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.