Dominik Hašek chce kandidovat do Senátu. Radit mu má Kalousek

Dominik Hašek alias Dominátor je považován za jednoho z nejlepších hokejových brankářů všech dob. V poslední době byl ale slyšet hlavně v souvislosti s protiruskými postoji spojenými s válkou na Ukrajině, například pokud jde o účast ruských sportovců na olympijských hrách. Teď se prý chystá do politiky.

"Je jiná doba, člověk se nějak vyvíjí," vysvětluje Hašek svůj posun od sportovce, přes podnikatele, k připravované kariéře budoucího politika. "Chci se ucházet o pozici senátora za TOP 09, respektive koalici SPOLU", přiznal Dominátor.

Jeho kandidatura prý ještě ale není stoprocentně jistá. "Není ještě určeno, za jaký to bude obvod. A dokud to nebudu vědět a dokud nebudu mít jasnou podporu TOP 09, tak to nemůže být oficiální," dodává. "Na 99 % by to tak ale mělo být," dodal s tím, že by chtěl mít absolutní jistotu do konce února. Na kampaň se prý už těší.

Právě Senát si prý zvolil mimo jiné proto, že jsou volby do něj blízko. "Cítím, že je to pro mě to správné místo. Chci ovlivňovat dění v naší zemi. Chci ovlivňovat zákony," dodal. Pomoc v politických začátcích mu prý navíc nabídl politický matador a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Rád se s ním budu radit. Měli jsme spolu schůzku, kde jsme si toho spoustu řekli. Ale do detailů jsme nešli," tvrdí Hašek.

[chooze:article;value:538460]

Řeč přišla také na Haškův vztah k Rusku a ruským sportovcům. Hašek jasně odmítl, že by je všechny strkal do jednoho pytle a omítl princip kolektivní viny. "Já chci ruským sportovcům pomoct," zdůraznil. "Kdykoliv ale ruský občan vystupuje veřejně, tak je reklamou na činy své země," dodal však. Proto by podle něj měli závodit jen ti Rusové, kteří činy Putinova režimu, v čele s válkou na Ukrajině, odsoudí.

"Nám tyhle věci nesmějí být lhostejné. Všechny soutěže, které takto vytváří reklamu na ruskou válku, jsou přímo zodpovědné za zmařené životy Ukrajinců, Rusů a za obrovské hmotné škody, které tam vznikají," tvrdí bývalý brankář.

I proto označil svou lednovou účast na zápase kanadsko-americké hokejové ligy NHL, v níž hraje množství Rusů, za chybu. "Přestože za Buffalo, které jsem přišel podpořit, nenastoupil ani jeden Rus, je ten tým součástí NHL, která je součástí reklamy na ruskou válku. Bylo to špatně. A v první řadě jsem se za to omluvil ukrajinským vojákům, všem Ukrajincům a všem lidem, které jsem tím zklamal," nechal se slyšet.

Celý pořad najdete zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.