Domovům důchodců chybí personál. Nemají sestry ani pečovatele

Nejvíce se s tímto problémem potýkají domovy pro seniory a výjimkou není ani Dům kněžny Emmy v Neratovicích. "My bychom potřebovali nabrat větší množství pracovníků, aby byl uspokojen zájem klientů s demencí, kde potřebujeme mít ten speciální režim. V současné době bychom potřebovali minimálně 20 zaměstnanců, z toho asi osm zdravotních sester," sdělila ředitelka Jaroslava Vítová.

Práce pečovatelů je psychicky i fyzicky náročná, a to je také jeden z důvodů, proč to lidé nechtějí dělat. "Pomáháme klientům se zajištěním osobní hygieny, přípravou a podáním jídla, nákupem. Podporujeme klienta při vyčištění úst, myjeme ho, popřípadě osprchujeme a pomůžeme mu s oblékáním," vysvětlila pečovatelka Domova s pečovatelskou službou Merkur v Chomutově Lenka Puknerová.

[chooze:article;value:522294]

Nejvíce by pobytovým zařízením pomohly finance, díky kterým by pak mohly zaplatit nový personál. "Těch peněz není zas až tak moc, abychom mohli dávat nějaké významné benefity nebo nějakým způsobem motivovat," uvedla Vítová.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale tvrdí, že peníze problém nejsou. "Když se podíváme třeba za posledních pět let, jak narostly platy ošetřovatelů i zdravotnických pracovníků v sociálních službách, tak opravdu ten nárůst je výrazný. Je někde mezi 40 a 50 procenty," prohlásil.

Právě Dům kněžny Emmy nabírá pracovníka v sociálních službách za 25 až 27 tisíc korun měsíčně. Průměrná mzda v Česku je přitom asi o 15 tisíc výše. Jenže odměna není jediný problém. Lidem v nouzi přestává stačit státní příspěvek na péči. Někde ho dokonce musí dorovnávat města.

[chooze:article;value:451428]

"V posledních několika letech neustále narůstají ceny všeho. Energií, potravin a tak dále, tak je pro nás velmi nepříznivé to, že ten příspěvek na péči už několik let stagnuje," upozornila ředitelka příspěvkové organizace Sociální služby Chomutov Alena Tölgov.

Příspěvek by se podle ministra Jurečky měl navýšit příští rok, o kolik ale ministr nechtěl slibovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.