Domovy důchodců mají zdražit. Už teď se na ně skládá celá rodina

Dosud je maximální cena zastropovaná. Ve státních i soukromých domovech pro seniory tak mohou klienti platit maximálně 560 korun za den. Od příštího roku by ale cenový strop mohl skončit. Podle koaličních poslanců jsou totiž náklady na provoz výrazně vyšší a domovy seniorů tak od klientů vybírají i další, často absurdní poplatky a pohybují se tím na hraně zákona. Příkladem jsou třeba poplatky za půjčení příborů.

"V současnosti máme trochu v těchto soukromých pobytových službách netransparentní chování. My za ministerstvo a koaliční strany bychom v tom chtěli udělat pořádek, aby nám nebyla tato zařízení v rámci šedé ekonomiky schopna vybírat nějaké opakované dary a podobně," sdělila poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

"Uzavírají další dodatkové smlouvy právě s rodinami nebo s klientem využívajícím jejich službu. A stejně se tam doplácí kolem deseti, dvaceti tisíc," poznamenal poslanec Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:560671]

Tomu by nový zákon mohl zabránit. Po zrušení limitu dlouho volali sami soukromí poskytovatelé. "V konečném součtu je bude stát služba stejně, jen bude jinak poskládaná cena. Za nás bude transparentní, jednoznačná, nebude mít žádné skryté poplatky a bude kontrolovatelná. Denní sazba stojí 800, 1 000 korun. A nemusíme skrývat a vymýšlet nějaké fakultativní služby, dary, sponzoringy a podobné věci," vysvětlila Karla Kohoutová z penzionu pro seniory Atrium.

Opozice se ale obává, že zrušení limitu může vést ke snížení dostupnosti sociálních služeb. Státních zařízení je totiž nedostatek a ta soukromá by si tak mohla účtovat libovolné částky za své služby.

"Pokud by tento návrh byl přijat, tak by hrozilo podle mého názoru, že bude docházet k privatizaci sociálních služeb, a řada klientů si nebude moci tuto službu dovolit. Stát by se jednoznačně měl zaměřit na posílení veškerého veřejného zařízení tak, aby byla dostupná péče pro všechny klienty," uvedla poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Zrušení cenového stropu se má týkat jen těch zařízení, která nejsou v krajské síti poskytovatelů, a nedosáhnou tak na dotace.

Na domovy důchodců se často skládá celá rodina

Pobyt v domovech seniorů je drahá záležitost. V mnoha případech se na takovou péči musí skládat celá rodina nebo senioři musejí prodat dům nebo byt, aby měli na zaplacení péče. V soukromých zařízeních, která nedosáhnou na dotace, bývají platby za pobyt vyšší než ve státních. Ale není to pravidlem.

"Obsluha je tady solidní, sestry se o nás starají," prohlásil 87letý klient libereckého domova důchodců Jan Horák. V domově je první měsíc. Odborníci mu doporučovali pobyt v soukromém Alzheimer centru. Manželka už se o něj sama nedokázala doma postarat. Jenže nevycházejí s penězi. "Mně by zbylo na inkaso a na víc ne," poznamenala 84letá manželka pana Horáka Libuše.

Nakonec se štěstím získal místo ve státním zařízení. I tak na pobyt pana Horáka padne celý jeho důchod, něco přispívá manželka a dalších 20 000 mu doplácí stát. Dohromady je to asi 35 tisíc.

[chooze:article;value:558584]

Holiče, pedikúru a nákup léků si musí hradit ze čtyřtisícového kapesného. "Problém je to, že já jsem sama doma a musím si všechno platit," upozornila paní Horáková.

Například paní Vlkovou stojí pobyt v soukromém zařízení 667 korun denně. Její syn za ní chodí každý den. Devadesátiletá seniorka má v ceně základní služby, jako je ubytování, strava, energie, úklid, praní a dostupnost lékaře.  

"Ubytování 12 500 a 7 500 jsou služby a strava, dohromady celkem 20 tisíc. Nějakou maličkost vždycky přivezu a samozřejmě musí tady být něco, když se kupují nějaké léky a tyhle věci," podotkl syn klientky Jan Vlk.

[chooze:article;value:557734]

Paní Bulířová sháněla penzion pro obézní a nepohyblivou babičku svého manžela. Z LDN ji dala nejprve do státního domova důchodců. Tam ale příliš spokojená nebyla.

"560 korun je prostě mimo realitu. Neobnášelo to lepší stravu, byla pouze standardní, nebyla v tom pedikúra, manikúra, nějaká ta kadeřnice, nic nadstandardního, nic navíc, ve výsledku standardní jednoduchá péče. Rehabilitace v ceně nebyly, takže z rodinného rozpočtu jsme přilepšovali 3 tisíce," řekla.

Nakonec babičku přehlásila do soukromého zařízení, kde jí za 32 tisíc nabídli kompletní služby v sociální oblasti. A připlácet si tak musela už jen za rehabilitace.

Na návrh vládní koalice reagovali ve vysílání TV Nova vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb Ministerstva práce a Sociálních věcí Zdislava Odstrčilová a poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.