Domovy důchodců ve městech nemají kapacitu. Na místo se čeká i 10 měsíců

Několik dnů, ale i třeba několik let mohou lidé čekat na místo v domově seniorů. To zažila i 93letá Dagmar, která teď už několik měsíců žije v domově v Praze. "Já jsem čekala 10 až 11 měsíců, ale myslím si, že to bylo hlavně proto, že jsem nemocná, takže se to zřejmě trochu urychlilo, protože vím taky, že lidi čekají ještě déle," popsala své potíže Dagmar.

Rodina chtěla mít Dagmar ve své péči. Ta ale jako bývalá lékařka věděla, že s jejím zdravotním stavem by to pro příbuzné bylo náročné.

Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) se situace v jednotlivých krajích liší. Nejhorší je ve velkých krajských městech, v Praze a ve Středočeském kraji. Poptávka tam totiž převyšuje nabídku dostupných ubytovacích míst. "Ta nová lůžka, ale i jiné služby, například terénní, nerostou tak rychle, jako roste potřeba po těchto službách," uvedl prezident APSS Jiří Horecký.

[chooze:article;value:535022]

Stát slibuje rozšíření ubytovacích kapacit, ale také například posílení podpory terénních a ambulantních služeb, aby lidé mohli zůstávat co nejdéle doma. To by podle ministerstva práce a sociálních věcí mělo ulehčit situaci právě v domovech seniorů. Dokonce už kvůli tomu vzniká zákon.

"Ten zákon umožní, aby i v zařízeních nebo ve službách, které to doposud neumožňovaly, jako například stacionáře, odlehčovací služby ambulantní nebo pobytové odlehčovací služby, mohla být poskytována zdravotní služba vlastními pracovníky," uvedla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová.

"Myslím si, že problém u těch velkých měst je skutečně s tou kapacitou právě v těch domovech seniorů, ale naopak v těch odlehlejších lokalitách s dostupností terénních služeb," podotkl poslanec Aleš Juchelka (ANO). Celkově je v Česku kolem 500 domovů pro seniory, dalších zhruba 400 má takzvaný zvláštní režim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.