Donald Trump má recept na okamžitý mír na Ukrajině. Experti tomu ale nevěří

"Když budu prezidentem, ukončím válku během jediného dne," uvedl loni v květnu Donald Trump. Dosud nikdo nevěděl, jak by toho docílil. Teď možná vyšel jeho plán částečně najevo. "Trump v soukromí řekl, že si myslí, že si Rusko i Ukrajina chtějí zachovat tvář, chtějí cestu ven a že lidem v některých částech Ukrajiny by nevadilo být součástí Ruska," citoval Trumpa list Washington Post.

Deník dále informoval, že Trump chce v rámci svého rychlého plánu na ukončení ruské války na Ukrajině na Kyjev zatlačit, aby se vzdal Donbasu a jeho okolí a Krymského poloostrova.

Experti jsou ale ohledně jeho údajného nápadu velmi skeptičtí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě odmítá, že by se Ukrajina hodlala vzdát jakéhokoliv území, a s takovým plánem by ani neusedla ke společnému jednacímu stolu.

[chooze:article;value:549146]

​"Bylo by to v zásadě do značné míry v rozporu s mezinárodním právem, bylo by to do značné míry v rozporu s dosavadní politikou členských států Evropské unie i NATO, otočit tím kormidlem takto, řekl bych, až brutálním způsobem," konstatoval Daniel Koštoval, bezpečnostní a obranný analytik a bývalý náměstek ministra obrany.

A jen co se debata o údajném Trumpově kontroverzním nápadu rozjela, ozval se jeho poradce Jason Miller deníku New York Post s tím, že jsou informace konkurenčního plátku mylné. 

"Všechno jsou to falešné zprávy od Washington Post. Jen si vymýšlejí. Prezident Trump je jediný, kdo mluví o zastavení zabíjení. Joe Biden mluví o jeho pokračování," reagoval Jason Miller.

Pokud je tedy informace Washington Postu nepravdivá, zbývají jen dvě možnosti – buď má Trump jiný plán, který stále zůstává tajný, nebo nemá žádný a o konci války mluví jen proto, aby získal politické body. K té druhé variantě se kloní řada expertů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.