Dopady války: Rusko je stále vojenská velmoc, obyčejné Rusy ale svírají ceny potravin

Při pohledu zpět na začátek ruské ofenzivy na Ukrajině přiznal Bureš, že většina bezpečnostních analytiků nepředpokládala, že by Rusko zahájilo konflikt takového rozsahu. Nepředpokládala ani, že by se Ukrajina dokázala tak dlouho bránit. "Ty počáteční odhady byly v řádu dnů, maximálně týdnu, takže už to, že dnes se bavíme o nějakém druhém výročí konfliktu, je spíše překvapivé," řekl Bureš.

Odolnost Ukrajiny je podle Bureše výsledkem kombinace faktorů: "Ruská armáda, jak už se probíralo mnohokrát, čekala rychlé vítězství, nečekala, že by se Ukrajinci výrazně postavili na odpor. Bylo to také selhání toho plánování, z hlediska toho, jak ty útoky byly vedeny, ale bez toho ukrajinského odporu bychom neměli to dvouleté výročí. Je potřeba říci, že dlouhodobě by ukrajinský odpor nebyl možný bez výrazné finanční, materiální a vojenské pomoci dalších hráčů mimo Ukrajinu."

[chooze:article;value:543341]

Rusko je stále velmocí

Podle Bureše je Rusko i přes některé neúspěchy nadále vojenskou velmocí. Nejde jen o velikost armády, ale i o to, že je schopná udržovat konflikt tak dlouho. Ač ruská armáda nemá vždy prvotřídní vybavení, pořád je na tom lépe, jak kvalitativně, tak kvantitativně, než většina jiných ozbrojených sil na světě.

Rusku se také povedlo úspěšně přejít na válečnou ekonomiku, hodnotí Bureš. "Čím je to způsobeno, ať už je to obcházení sankcí, ať už jsou to stále relativně vysoké příjmy z ropy, případně z plynu, to bychom mohli diskutovat dál. Na druhou stranu je potřeba si říct, že je otázkou, jak dlouho je ruská válečná ekonomika udržitelná," zmínil.

[chooze:article;value:543208]

Dopady na ruskou společnost

Vysílání TN Live se zúčastnil také rusista Jiří Just. "Konflikt částečně doléhá na ruskou společnost, ale spíš mentálně než nějakými ekonomickými sankcemi nebo přímým dopadem těch válečných útrap, kterými trpí právě Ukrajinci. Rusové si uvědomují, že ta válka trvá. Ta válka je dlouhá, ta válka je krvavá," konstatoval.

Ekonomické dopady války jsou v Rusku patrné, ačkoliv ne všechny jejich aspekty jsou okamžitě zřejmé. Just, který je aktuálně v Moskvě, popsal, že možnosti cestování i přístupu k službám, které jsou pro mnohé Čechy samozřejmostí, jsou dost omezené.

Zatímco on pociťuje izolaci od západních vymožeností, jeho ruští známí to vidí jinak, neboť jejich životní standardy jsou odlišné. "Asi to nejhorší pro ně je sice pomalý, ale stálý růst cen. Ačkoliv je podle oficiálních čísel inflace nízká, tak oni chodí do obchodů, nakupují potraviny a vidí, že se skutečně neustále zdražují. A ty výplaty nejsou takové, aby dohnaly inflaci, takže skutečně na Rusy nejvíc dopadá to zdražování," dodal Just.

[chooze:article;value:542954]

Všudypřítomná propaganda

Ruská média podle Justa informují o válce na Ukrajině vysoce propagandisticky, neustále zdůrazňují úspěchy ruské armády a obviňují Ukrajinu z různých zločinů, zmínil Just. Cílem je udržet podporu veřejnosti pro válku a zamezit pochybám o její správnosti.

Případ Alexeje Navalného rezonuje v ruské společnosti minimálně a je tématem pouze pro opoziční a nezávislá média. Oficiální propaganda se vyhýbá jakékoli zmínce o Navalném, aby neupozornila na kritiku ruského režimu. "Protože přeci jenom to téma Alexeje Navalného je citlivé pro ruskou propagandu," uzavírá Just.

Podívejte se na celé speciální vysílání TN Live k dvěma letům války na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.