Dopis Ježíškovi, kapr, lití olova. I uchazeči o Hrad mají své oblíbené vánoční tradice

Štědrý den je už pomalu za dveřmi, a tak se s přípravami neotálí ani v rodinách Nerudových, Babišových a Pavlových. U generála prý už mají téměř hotovo a v klidu vyhlížejí Ježíška. "My už Ježíškovi nepíšeme, pomáháme s tím dětem. Vnoučata si nadiktují, co máme napsat. Já si hlavně k Vánocům přeji klid a pohodu," sdělil bývalý náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

"Moje děti píšou Ježíškovi. Ten starší šestnáctiletý už samozřejmě ne, ale mladší mu pořád píše a je to hrozně hezké, protože ten dopis dává za okno," popsala bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zatím tak klidné chvíle nemá. Sice už si užívá vánoční atmosféru s rodinou, netrpělivě ale očekává poslední balíček. "Já kupuji jen jeden dárek pro moji paní. Zítra dostanu, co jsem si objednal, takže jsem splnil, co jsem měl," řekl.

[chooze:article;value:480589]

​Přípravu na Vánoce rozhodně nepodcenila Danuše Nerudová. Ta už v průběhu prosince začala s pečením cukroví. Jenže v troubě zapomněla rohlíčky, a tak je pořádně připálila.

Dnes prý ale byla úspěšnější. Pustila se do prvních příprav štědrovečerní večeře. "My máme vždycky klasickou štědrovečerní večeři. Kapří polévku, bramborový salát a kapra," vysvětlila.

A tradic na talíři se drží i u Pavlů a Babišů. "Bramborový salát a řízky, vinná klobása a máme čočkovou polévku," sdělil Babiš. "My budeme mít tradičně kapra, já ještě kromě toho mám rád vinnou klobásu, takže budeme mít obojí a k tomu bramborový salát," přidal se Pavel.

[chooze:article;value:479341]

​Pánové se ale přiznali, že ruku k dílu v kuchyni příliš nepřiloží. "Nepomáhám, protože moje paní si to nepřeje, ona sedí sama v kuchyni celý den a my jdeme s dětmi ven," svěřil se bývalý premiér. "Já se snažím občas pomáhat ženě s tím, k čemu mě pustí a u čeho chce, abych jí pomohl," přiblížil Pavel.

Rodiny kandidátů dodržují i vánoční tradice. Třeba u Pavlů mají klasickou výzdobu a cukroví. "Někdy lijeme olovo, pouštíme skořápky, rozkrajujeme jablíčka. Záleží na tom, na co máme náladu a chuť," řekla Nerudová.

To Andrej Babiš letos manželce Monice domů vybral vánoční hvězdu a vlastnoručně upekl vánočku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.