Dopis na obranu herce Depardieua rozdělil Francii. Zastal se ho i Macron

Porthos, Obélix nebo Cyrano z Bergeracu. Za téměř šest dekád své herecké kariéry 75letý Gérard Depardieu zazářil ve více než 200 filmech a televizních seriálech. Stal se tak jedním z nejplodnějších herců historie.

Stín na jeho slávu ale před třemi lety vrhla obvinění více než desítky žen, které tvrdí, že je Depardieu sexuálně obtěžoval, nebo dokonce znásilnil. Herec obvinění odmítá. Desítky francouzských hvězd se teď v otevřeném dopise za Gérarda postavily a tvrdí, že se stal obětí nenávisti.

"Když lynčují Gérarda Depardieua, je to umění, kdo je napadán. Gérard svou hereckou genialitou přispívá k umění tím nejvyšším způsobem," cituje z dopisu francouzský deník Le Figaro.

[chooze:article;value:534118]

"Znám ho velmi dobře. Mám k němu velkou důvěru, je to skvělý herec, není to žádná zrůda, jak ho líčí tisk. Je to jen sprosté lynčování," brání kolegu herečka Nathalie Bayeová.

Kritizovat Depardieua odmítl minulý týden dokonce i francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten prohlásil, že se odmítá účastnit honu na čarodějnice, a Depardieu je podle něj pýchou Francie. Hlasy na hercovu podporu ale pobuřují francouzskou veřejnost.

​"Nevěděla jsem, že Gérard Depardieu ve Francii reprezentuje umění. Je potřeba připomenout jeho obhájcům, že Depardieu je především člověk odpovědný za svoje činy," reagovala spisovatelka Samira Sedira. "Ve Francii má umělecký talent moc, která nikde jinde neexistuje. Mám dojem, že kult umění nahradil náboženství a určití lidé jsou postavení nad ostatní," přidala se profesorka filmových studií na univerzitě Montaigne v Bordeaux Geneviève Sellierová. 

Depardieu se narodil do rodiny dělníka. Jeho otec byl údajně opilec a matka malého Gérarda prý často bila. Už ve 12 letech odešel ze školy, potuloval se Francií, a dokonce prý i vykrádal auta. K herectví ho nakonec čirou náhodou přivedl kamarád. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.