Doprava v Německu se zastavila kvůli stávce. Problémy mají i Češi

Kvůli nízkým platům v Německu celé pondělí stávkují zaměstnanci v dopravě. Situace v zemi se tak výrazně zkomplikovala, nejezdí totiž vlaky, autobusy a nelétají letadla. Nefunguje ani říční doprava. Jde o jednu z největších stávek v německé historii. Do normálu by se měla situace vrátit v noci na úterý.

Podle odborářů je pro stávkující zaměstnance zvýšení mezd otázkou přežití, protože v Německu vyrostla inflace v únoru o více než devět procent, uvedla agentura Reuters. Jejich požadavkem je tak desetiprocentní navýšení. Další skupina zastupující pracující však žádá zvýšení o 12 procent. Dopravní společnosti ale varují, že by se v konečném důsledku mohly výrazně zvýšit ceny jízdného.

Podle deníku Guardian přispěchal německý ministr dopravy Volker Wissing s částečným řešením, kterým by zabránil úplnému kolapsu. Požádal tak o možnost pozdních přistání a brzkých vzletů letadel, aby se cestující dostali v pořádku domů. Kvůli možnému výpadku zásobování pak nařídil zrušení omezení cest kamionů.

[chooze:article;value:496726]

Způsob protestu ostře kritizuje mimo jiné i generální ředitel asociace letišť ADV Ralph Beisel. "Odbory se loučí s osvědčenou tradicí, že v Německu se řešení dosahuje u jednacího stolu. Stávkové akce ohlášené na pondělí přesahují všechna myslitelná a ospravedlnitelná opatření. S výstražnou stávkou to již nemá nic společného. Jde spíše o pokus přenést francouzské poměry do Německa prostřednictvím generální stávky," uvedl pro Presse Box Beisel.

Stávka navíc podle ADV zasáhne až 380 tisíc cestujících. Řada z nich se i přes zavedená opatření nedostala do své cílové destinace a na letišti uvázla. "Právě jsme se vrátili z dovolené v Antalyi, z hotelu nás odvezli v osm hodin večer. Původně jsme měli letět o půlnoci, ale došlo ke zpoždění. V Münsteru jsme přistáli krátce před čtvrtou. Od té doby tady čekáme. Let sem byl odkloněn z Kolína nad Rýnem. To, že nepřistáváme v Kolíně, jsme zjistili náhodou," řekla deníku Bild Maria Gossen, která se kvůli stávce nedostala domů.

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) kvůli stávce nemohly dostat do provozu své vlaky. "Dálková a regionální doprava DB byla 27. března 2023 pozastavena z důvodu stávky odborového svazu železnic a dopravy," informovaly. Společnost Die Länderbahn přišla s veselejší zprávou. "Podle prvních nezávazných odhadů očekáváme postupné obnovení vlakového provozu od 15 hodin," dodala.

[chooze:article;value:496024]

Problémy i v Česku

Problémy v dopravě netrápí jen Němce. Například České dráhy řeší řadu výpadků vlaků, které měly Českou republikou projíždět právě z Německa. Vlaky mířící z Prahy do Drážďan tak končí již v Děčíně. V opačném směru pak musí dopravce zařizovat na části úseku náhradní dopravu. Podobný problém řeší i lidé cestující do Berlína, Hamburgu, Curychu či Bad Schandau.

Kromě Německa trápí protesty i Francii, kde se lidé mobilizují proti penzijní reformě. V ulicích Paříže se tak válí tuny odpadků, které demonstranti zapalují. Další vlna stávek zasáhne zemi v úterý. 

Demonstranti ve Francii zapálili radnici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.