Dopravce trápí přerostlé větve stromů. Způsobují škody za desetitisíce

Na pravidelné lince ze Lhoty do obce Škudly se usnout nedá. Větve tlučou do autobusu se železnou pravidelností. A o zrcátka to je i poblíž Lipoltic. Obvyklá kolize si může vyžádat rovnou i díru ve skle. "Když se poruší kloub na zrcátkách, tak je to celé na výměnu. To se pak musí vyklepat," řekl řidič autobusu Michal Dvořáček.

Řidiči se snaží i na úzkých cestách jezdit dál od příkopů, to je ale nesmí překvapit auto v protisměru. Za sebou mají cestující a při intenzivním brzdění by se lidé mohli zranit.

[chooze:article;value:523365]

U Labětína na Pardubicku zasahují do silnice větve. A silničáři je musí odřezávat. "Určitě by bylo fajn, kdyby se správa silnic zaměřila i na silnice nižších tříd, kde ty větve je potřeba udržovat. Moc by to pomohlo," myslí si řidič Dalibor Vašina.

V kraji se silničáři starají o 130 tisíc stromů, 25 tisíc jich prý ročně prořežou. Kritiku odmítají. "V rozpočtu na letošní rok máme 105 milionů korun na údržbu zeleně. Aktuálně řešíme navýšení o dalších 20 milionů," prozradil ředitel Správy a údržby silnic Zdeněk Vašák. O vyšší částku budou usilovat i příští rok. O navýšení rozpočtu budou krajští zastupitelé jednat v prosinci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.