Dopravní kolaps a útrapy ve 40 °C. Jadran postihl rozsáhlý výpadek proudu

Podle provozovatele přenosové soustavy v Chorvatsku došlo k výpadku elektrické sítě ve čtyřech zemích – takzvaný blackout nejprve nastal v Černé Hoře, pak zasáhl Bosnu a Hercegovinu a část Chorvatska, celou Dalmácii až po Rijeku, i část Albánie, informuje web 24sata.hr.

"Nás výpadek postihl v Omiši, nejdou semafory a jsou kvůli tomu problémy s dopravou. I když je trochu pod mrakem, venku je okolo čtyřiceti stupňů," říká pro TN.cz Jan Miler z Liberce, který momentálně tráví v Chorvatsku dovolenou.

Problémy s dopravou jsou i na dalších místech. Podle webu dnevnik.hr rozsáhlý výpadek způsobil dopravní kolaps například také ve Splitu, a to rovněž kvůli nefunkčním semaforům.

Lidé si během veder nemohli zapnout klimatizace, na což TN.cz upozornili i turisté z Česka. Problémy hlásily i obchodní domy. V postižených oblastech byly také uzavřené bary a restaurace, zmrzlináři si na sociálních sítích stěžovali, že budou muset své zboží vyhodit. "Jediní, koho se problémy nedotkly, byli lidé na plážích," dodává Miler. 

[chooze:article;value:560719]

​Výpadek nastal v pátek okolo 13:20, o půl hodiny později začaly být dodávky elektrické energie postupně obnovovány, například v Omiši se to povedlo až okolo 15:30 a okolo 16:30 už elektřina fungovala na na většině území Dalmácie. "Kvůli urychlenému obnovení provozu společnost Hrvatska elektroprivreda všechny své výrobní kapacity aktivovala do plného provozu," informoval web metkovicnet.com.

Příčina obřího výpadku zatím není známá, média pouze spekulují o přetížení rozvodné sítě vlivem nadměrné spotřeby. Ta pravděpodobně vzrostla kvůli intenzivnímu používání klimatizací v souvislosti s vlnou veder. 

Dalmácii v zimě potrápily hromady sněhu na silnicích. Podívejte se, jak to na místě vypadalo (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.