Dopravu ve městech komplikuje řidičům množství uzavírek. Nejvíc jich je v Praze

Délku cesty z pražských Letňan na druhou stranu Prahy na Barrandov odhadla navigace v úterý kolem 15. hodiny na skoro 40 minut. To je dvojnásobek toho, kolik to trvá běžně. Realita je ještě horší. Štábu TV Nova trvala jízda skoro hodinu.

V hlavním městě je aktuálně 83 uzavírek. S největšími komplikacemi musí řidiči počítat především na Barrandovském mostě. Opravy na něm měly skončit spolu s letními prázdninami. Ukázalo se ale, že je most v mnohem horším stavu, a vše se tak komplikuje.

"Když dneska jedete k Barrandovskému mostu, ve špičkách vás tam čeká zhruba 40 až 50 minut čekání. A když pojedete z Vypichu, tak tím, že není dokončen městský okruh ani silniční okruh kolem Prahy, tak v podstatě nemáte moc objízdných tras. Takže jízda z Vypichu k tunelu, to jsou taky desítky minut," tvrdí Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze.

[chooze:article;value:556251]

Dopravní experti kritizují především uzavírku na Pražském okruhu. Ačkoli po něm nevede oficiální objízdná trasa, řidiči ho i tak využívají k tomu, aby se vyhnuli Barrandovskému mostu. Nyní ale zůstanou stát v koloně i na okruhu.

"Skutečnost, že Barrandovský most je v mnohem horším stavu, než se původně čekalo, to je prostý fakt. To dopravní omezení na Pražském okruhu zachovává průjezdné dva jízdní pruhy, nejde tedy o kompletní uzavírku," zdůrazňuje první náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:565239]

Ani cestující městské hromadné dopravy to nemají v Praze aktuálně jednoduché. Rozkopaná je například klíčová tramvajová trať z Lazarské ulice přes Vodičkovu do Jindřišské. "Obslužnost centra města tramvají je poměrně komplikovaná," hodnotí situaci Lokaj.

"Stavba nové tramvajové trati na Václavském náměstí, což je stavba dopravního podniku, samozřejmě ovlivňuje dopravu na magistrále," přiznává problémy i mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková.

Praha je na tom s počtem uzavírek nejhůře. Omezení dopravy se nevyhnou ani řidiči třeba v Ostravě nebo ve Zlíně.

Proč se v Česku tolik nepracuje přes noc? Na otázku odpověděl ministr dopravy Martin Kupka (ODS):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.