Dorazil penicilin i dětská antipyretika. Situace s léky se stabilizuje, tvrdí Fiala

Z některých léků se v poslední době stává nedostatkové zboží. Podle premiéra Petra Fialy ale Češi nemusí panikařit. Kupování léků do zásoby je podle něj zbytečné. Vládě se totiž daří situaci úspěšně řešit.

"Je logické, že výpadky u některých léků vzbuzují obavy," uvedl Fiala během úterního jednání Poslanecké sněmovny. "Chci vás ujistit, že těmto obavám rozumím a naše vláda dělá všechno pro to, aby se situace uklidnila," zdůraznil.

Ačkoliv vláda standardně léky nezajišťuje, je podle Fialy v této situaci pomoc namístě. Kabinet dělá konkrétní kroky, jako je například jednání s distributory i na úrovni Evropské unie. 

[chooze:article;value:481741]

Situace se stabilizuje

Podle Fialy ale situace není tak vážná, jak se může zdát. Zdůraznil, že v oblasti antibiotik aktuálně nehrozí, že by se pacientům nedostalo příslušné zdravotní péče. V pondělí navíc do ČR dorazila zásoba 10 tisíc balení penicilinu. Další objednávky premiér očekává v následujících týdnech.

"Výrazně se zlepšuje také situace v oblasti dětských antipyretik. I v těch minulých týdnech do Česka přišly statisíce balení. Do konce ledna mají dorazit další desítky tisíc," dodal premiér.

"Není tedy nutné vytvářet někde doma či jinde zásoby léků, které nevyužijete a které mohou chybět těm, kteří je aktuálně potřebují," apeloval premiér. Situaci v oblasti léků se navíc údajně daří stabilizovat.

[chooze:article;value:484807]

Premiér nicméně potvrdil, že dostupnost některých léčiv není problém pouze v Česku. Hlavním důvodem je podle něj masivní nárůst respiračních onemocnění. "To celosvětově způsobilo poptávku, kterou nikdo neočekával. Ani ti, kteří léky dlouhodobě objednávají, a ani samotní výrobci," vysvětlil. Situaci navíc ztěžuje i to, že Česká republika prochází chřipkovou epidemií, která má horší průběh než v předchozích letech.

Lékaři hledají dárce kostní dřeně. V registrech chybí minoritní skupiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.