Dostali jste nevhodný dárek? Většinou je lze vrátit nebo vyměnit

Někteří lidé pod stromečkem našli i nadílku, ze které neměli radost. "Dostala jsem žehličku na vlasy. A přitom je mám úplně rovné," postěžovala si jedna žena. "Tenhle rok jsem dostala povlečení, které se mi tedy fakt nelíbilo," přidala se další.

Řada věcí se dá vrátit či vyměnit, stačí k tomu mít potvrzení o nákupu. Vůbec nejsnazší to je, pokud Ježíšek nakupoval v e-shopu. Ty totiž mají ze zákona povinnost vzít zboží zpět nebo vyměnit do 14 dnů od data doručení.

[chooze:article;value:480999]

Řada z nich má navíc tuto lhůtu prodlouženou, a to třeba až na 90 dní. Aby vám ale obchod vrátil celou částku, zboží nesmí být použité. Některé věci ale ani tak není možné vrátit. "Nedá se třeba vrátit zboží, které je z hygienických důvodů zabaleno, jako jsou například zubní kartáčky. Existují výjimky ve smyslu nákupu audio nebo softwaru," vysvětlil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Na dárky nakoupené v kamenných prodejnách se povinnost výměny a vracení nevztahuje. I tak je to, pokud máte účtenku, u většiny z nich možné. V některých případech jsou i speciální lhůty. "Nevhodný nákup u nepotravinového zboží je možné uplatnit do tří měsíců od data koupě. Originál musí být zabalený a nepoužitý," uvedl mluvčí obchodu Tesco Michal Kuzmiak.

"Vrácení nevhodného vánočního dárku je možné do 15. ledna nastávajícího roku. Je možné vrátit zboží nakoupené od 1. listopadu," sdělila mluvčí Datartu Olga Dolínková.

Řada lidí se ale každoročně pravidla obchodníků snaží obejít. "Občas se stává, že ten zákazník neumí prokázat, že vůbec tu věc, co chce vrátit, koupil v daném obchodě. Zkouší vracet oblečení, kde nejsou cedulky, někdy dokonce vidíme, že to zboží vypadá i mírně použitě," přiblížil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Obchodníci proto všem Ježíškům radí nechávat si od veškeré nadílky účtenky či faktury. Obdarovaní by zase měli z dárků odstříhávat cedulky až ve chvíli, kdy si jsou naprosto jistí, že si zboží chtějí nechat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.