Dostatek léků i lepší jídlo v domovech důchodců. Válek slibuje zásadní změny

Léková novela

Mnoho lékáren si v době nedostatku některých léků hromadilo část balení ve skladech. To způsobilo, že další prodejny jich měly málo, nebo je dokonce dlouhé týdny neměly vůbec. Pacienti byli zoufalí. Podobné situace by se už podle ministerstva neměly opakovat.

"Každý týden zasedá pracovní skupina pro dostupnost léčiv a pravidelně řeší potenciální výpadky tak, aby bylo možno jim maximálně předcházet či minimalizovat jejich dopady. Aktuálně je léčiv dostatek. Jsou pravidelně zaváženy, a to včetně penicilinových sirupů,“ informoval v pátek náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.  

[chooze:article;value:524869]

​Podle připravované novely distributoři nebudou smět zvýhodnit jakoukoli lékárnu při dodávkách léků, což by mělo omezit vznik lokálních nedostupností. Lékárny budou rovněž mít povinnost nahlásit aktuální stav zásob léčivého přípravku s omezenou dostupností a současně ho budou moci objednávat v množství obvyklém pro danou lékárnu.

Léková novela také změní povinnost dodavatelů léčiv zajistit dodávky pro pacienty v Česku ještě měsíc až dva po nahlášení přerušení nebo ukončení dodávek jejich léku. Ministr Válek navíc chce, aby se penicilin mohl vyrábět v Česku. Projekt plánuje předložit ještě do konce svého volebního období. 

[chooze:article;value:531629]

​Navýšení platů lékařů

Letos v září odstartovala série výpovědí lékařů z přesčasové práce. Následovala dlouhá jednání s ministerstvem zdravotnictví. Obě strany se nakonec v prosinci dohodly. Od 1. ledna 2024 budou mít lékaři po absolvování lékařské fakulty příjem vyšší o 5 000 korun, lékaři po ukončeném základním kmeni o 8 000 korun a po atestaci vyšší o 15 000 korun. 

"Jsme velmi rádi, že jsme dosáhli dohody. Od příštího roku dostanou lékaři výrazně přidáno," řekl náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. 

Úhradová vyhláška

Příští rok se změní úhradová vyhláška, která počítá  s meziročním nárůstem úhrad ve všech oborech zdravotní péče. Na tu tak míří o více než 35 miliard korun navíc.

Vyhláška klade velký důraz na zvyšování kvality a dostupnosti zdravotní péče. Hlavní změny se mimo jiné dotknou podpory péče o duševní zdraví, konkrétně dostupnosti psychologie a psychiatrie, a to obzvláště u dětských pacientů. Dětských psychiatrů je to v Česku málo a malí pacienti na termín čekají i týdny. Ministerstvo zdravotnictví také navyšuje podporu jednodenní péče

Elektronizace

Do budoucna se podle ministra Vlastimila Válka počítá s elektronickými žádankami nebo sdílením zdravotnické dokumentace pacienta, propojené by měly být mezi sebou nemocnice a zdravotnická zařízení. Do konce února příštího roku má ministerstvo v plánu představit také mobilní aplikaci EZ karta, která naváže na covidovou Tečku. V ní budou mít lidé uložené například záznamy o očkování.

[chooze:article;value:533044]

​Preventivní péče

Ministerstvo se chce od nového roku ještě více zaměřit na prevenci. K fungujícím screeningům prsu, hrdla děložního nebo plic bude od ledna 2024 spuštěn screening karcinomu prostaty. 

Zvláštní meziresortní skupina se bude zaměřovat na kvalitu stravování ve školách, nemocnicích nebo sociálních zařízeních. "Ve školních jídelnách je velký potenciál každodenního ovlivnění zdraví pro více než dva miliony dětí, které si v době, kdy jej navštěvují, tvoří vztah k jídlu. Stravování ve zdravotnických a sociálních zařízeních je pak naprosto zásadní součástí léčby a péče o pacienty a klienty," uvedl ministr Válek.

Novelizace zákonů

Do konce volebního období chce prý ministerstvo novelizovat ještě čtyři zákony, které se týkají ochrany zdravotního pojištění, zdravotních služeb, ochrany veřejného zdraví a elektronizace zdravotnictví. První z nich začne podle ministra Válka platit 1. ledna 2025. 

Krize ve zdravotnictví pokračuje. Péče vázne kvůli dohodám lékařů a nemocnic. (18/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.